România se numără printre ţările europene cu cei mai mulţi bătrâni care susţin că se simt ignoraţi sau "trataţi de sus" din cauza vârstei, relatează The Guardian în ediţia de duminică, pe baza rezultatelor furnizate de sondajul European Social Survey.
În acest context, Marea Britanie se situează pe unul din locurile codaşe în ceea ce priveşte respectul acordat vârstnicilor, în condiţiile în care aproape două din cinci persoane chestionate susţin că au fost discriminate negativ din cauza vârstei înaintate.
În raport cu Marea Britanie, doar în Rusia, Ucraina, România, Republica Cehă şi Slovacia, mai mulţi vârstnici au declarat că s-au simţit ignoraţi sau "trataţi de sus" din cauza vârstei.
Sondajul, în cadrul căruia au fost chestionate 55.000 de persoane din 28 de ţări, prezintă la fiecare doi ani aspecte legate de opiniile şi comportamentul respondenţilor.
Marea Britanie se prezintă totodată ca o ţară caracterizată de ruptură între generaţii, în condiţiile în care jumătate dintre cei chestionaţi au recunoscut că nu au niciun prieten de peste 70 de ani, spre deosebire de doar o treime din portughezi, elveţieni şi germani.
Deşi ultimele descoperiri ale sondajului în domenii cum ar fi munca, religia, politica sau relaţiile sunt încă analizate de către specialişti, extrasele din statistici relevă că în Marea Britanie mai multe persoane se descriu ca "extrem de fericite" prin comparaţie cu Franţa, Belgia şi Spania, dar şi că mai mai multe persoane se simt "extrem de nefericite", prin comparaţie cu Olanda, Norvegia şi Suedia.
De asemenea, există mai multe persoane în Marea Britanie care şi-ar descrie sănătatea drept "extrem de proastă", prin comparaţie cu Franţa, Suedia şi Danemarca, dar şi considerabil mai mulţi respondenţi care susţin că sănătatea lor este "foarte bună" decât în Elveţia, Danemarca, Norvegia şi Suedia.
Cu toate acestea, în prezent a fost publicată o analiză cuprinzătoare a rezultatelor din ultima rundă de date (colectate în 2009), iar concluziile sunt clare. În Marea Britanie, 64% din oameni cred că discriminarea din cauză de vârstă este o problemă gravă, prin comparaţie cu 44% în Europa ca întreg. Doar în Franţa, unde 68% din respondenţi susţin că discriminarea pe bază de vârstă este o problemă deosebit de gravă sau foarte gravă, cifrele sunt mai îngrijorătoare.
Totodată, statisticile indică că, deşi există o admiraţie pentru persoanele în vârstă, mai mulţi oameni îi compătimesc decât îi invidiază pe bătrâni, ceea ce sugerează că există percepţia că vârsta aduce slăbiciune şi nefericire.
"Chiar şi în privinţa percepţiei legate de vârsta când începe bătrâneţea, Marea Britanie stă cel mai rău din Europa, dintr-un punct de vedere", explica Nicola Robinson de la Age UK, organizaţie care a contribuit la analiza datelor pentru anul 2009. "În timp ce britanicii cred că bătrâneţea începe la 59 de ani , în Grecia oamenii cred că ea debutează la aproximativ 68 de ani". "Există o întrebare similară cu privire sfârşitul tinereţii. Dacă respondenţii din Regatul Unit au crezut că aceasta se termină la 35 de ani, în Grecia, oamenii susţin că ea se termină la 52 de ani", a adăugat ea.
Știre preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu