Deputaţii europeni și deputați de la parlamentele naționale au discutat, la sfârșitul sătămânii trecute cu reprezentanții ONG-urilor și ai Comisiei Europeane despre resursele proprii ale UE, cheltuielile viitoare și cum se poate obține valoarea maximă din fiecare euro cheltuit din bugetul UE, în cadrul conferinței despre finanțarea viitoare a UE, care s-a desfășurat la Bruxelles.
În deschiderea conferinței, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat că „trebuie să reacționăm mai bine la crizele viitoare. Pentru a crea locuri de muncă, pentru a asigura creșterea, competitivitatea și o piață internă puternică, avem nevoie de un buget UE solid. Fiecare euro cheltuit din bugetul comun micșorează poverile bugetelor naționale“.
„A venit timpul pentru o reformă radicală, care să dea substanță măsurii din Tratatul UE care spune că cheltuielile trebuie să fie finanțate din resurse proprii UE, adică din resurse provenite din taxe“, a spus în cadrul unui atelier privind resursele bugetului UE președintele comisiei pentru bugete de la Parlamentul European, Alain Lamassoure.
Deputaţii au căzut de acord asupra necesității reformei sistemului actual de resurse proprii, însă părerile sunt diferite asupra modului în care se poate face acest lucru. Propunerea Comisiei Europene de introducere a unei taxe pe tranzacțiile financiare și a unui nou sistem pentru TVA a fost salutată, însă o parte din vorbitori și-au manifestat îndoiala în legătură cu punerea în practică a acesteia, în timp ce alții au cerut ca această taxă să fie introdusă la nivel global, nu doar în UE.
Participanții și-au mai manifestat îngrijorarea pentru faptul că noul sistem pentru TVA ar putea crește povara taxelor, în general. Actualul sistem al veniturilor este „extrem de complex și de neînțeles pentru cetățeni“ și ar trebui reformat „pentru a crește interesul cetățenilor pentru lucrurile pe care le finanțează“, a arătat liderul liberalilor de la Parlamentul European, belgianul Guy Verhofstadt.
Participanții la atelier au mai spus că finanțarea proiectelor regionale este prea complexă. „Provocarea nu este de a cheltui mai mult, ci de a cheltui mai bine. Resursele trebuie gestionate mai bine“, a spus Peder Lundquist, secretar adjunct pentru bugetul UE și cadrul financiar multianual. Dumnealui a cerut mai multă „corectitudine“ în cheltuirea banilor UE: „dacă programele nu sunt eficiente, trebuie să le oprim“.
Conferința desfășurată la Bruxelles este prima dintr-o serie care urmărește propunerile Comisiei Europene de creare a unor „resurse proprii“. În ianuarie, Danemarca va prelua președinția Consiliului UE și, conform ministrului pentru afaceri europene Nicolai Wammen, va organiza, la cererea domnului Lamoussure, o conferință pe aceeași temă.
Sursa: Parlamentul European
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu