Eficacitatea programului UE 'Lapte în şcoli' este foarte scăzută, iar impactul acestuia este foarte redus, relevă un raport al Curţii de Conturi Europene, prezentat luni în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.
Curtea de Conturi Europeană (CCE) a publicat un raport special privind eficacitatea programelor 'Lapte în şcoli' şi 'Fructe în şcoli', pentru care Uniunea Europeană alocă, în prezent, un buget anual de 180 de milioane de euro.
Prin intermediul acestui audit al performanţei, Curtea de Conturi Europeană a examinat eficacitatea celor două programe, evaluând, în special, dacă subvenţiile acordate de UE au un impact direct asupra consumului acestor produse de către beneficiari şi dacă programele pot să îşi atingă obiectivele educative şi să influenţeze obiceiurile alimentare viitoare.
Conform concluziilor auditului, eficacitatea programului 'Lapte în şcoli' "este foarte scăzută, iar impactul acestuia este foarte redus, deoarece programul are un important 'efect de balast', ceea ce înseamnă că produsele subvenţionate ar fi fost, în majoritatea cazurilor, incluse în mesele servite de cantine sau ar fi fost cumpărate de către beneficiari chiar şi în lipsa unei subvenţii".
"Acest efect este accentuat de lipsa unui instrument de orientare a ajutorului spre nevoi prioritare", se adaugă în raportul prezentat de Augustyn Kubik, membru al CCE.
Curtea de Conturi mai observă că 'obiectivele educative exprimate nu sunt suficient luate în considerare la conceperea şi la implementarea programului'.
În ceea ce priveşte proiectul 'Fructe în şcoli', introdus în anul şcolar 2009-2010, CCE notează că, deşi este prea devreme pentru o concluzie cu privire la eficacitatea programului, "modul în care acesta este conceput face mai probabilă atingerea obiectivelor sale". "Anumite soluţii utilizate în cadrul programului 'Fructe' ar putea fi considerate ca reprezentând posibile modalităţi de ameliorare a eficacităţii programului 'Lapte'", subliniază raportul.
Curtea de Conturi precizează că, în cazul în care programul 'Lapte în şcoli' va continua, "va fi necesară o reformare în profunzime a acestuia, pentru a se remedia deficienţele". "Ar trebui avut în vedere modelul de distribuire gratuită în afara cantinelor, populaţie ţintă urmând să fie definită în funcţie de anumite nevoi nutriţionale efective. Ar trebui să se examineze rolul şi importanţa măsurilor educative conexe", recomandă CCE, care mai precizează că este nevoie şi de o consolidare a coordonării între cele două programe.
Auditul a analizat anii şcolari 2008/2009 şi 2009/2010 şi a fost realizat la serviciile Comisiei, precum şi în Germania, Franţa, Italia, Polonia, Suedia şi Marea Britanie. Autorii auditului consideră rezultatele raportului reprezentative pentru ansamblul Uniunii Europene.
Știre preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu