Situaţia cu care se confruntă băncile din Uniunea Europeană s-a înrăutăţit în ultimele luni, a precizat miercuri Comisia Europeană, după ce, marţi, Franţa şi Belgia au fost nevoite să intervină pentru a garanta finanţarea băncii transfrontaliere Dexia în urma prăbuşirii acţiunilor ei pe fondul informaţiilor că se va diviza.
"Suntem conştienţi de ceea ce se întâmplă pe pieţe şi de impactul pe care îl are acest lucru asupra băncilor", a declarat miercuri Amadeo Altafaj, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri economice, Olli Rehn. El a precizat că situaţia cu care se confruntă băncile s-a înrăutăţit în ultimele luni, reiterând că principala problemă a instituţiilor financiare este una lichiditate şi că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să-şi ajusteze răspunsul la noul context.
"Este clar că situaţia evoluează de la o zi la alta, de la o săptămână la alta", a subliniat Altafaj, adăugând că este esenţială rezolvarea principalei cauze a acestei crize - problema datoriilor.
Amadeo Altafaj a precizat totodată că, datorită testelor de stres din luna iulie, băncile europene 'sunt mai bine capitalizate decât în urmă cu un an'. Banca franco-belgiană Dexia nu s-a numărat printre cele opt bănci care nu au trecut testele de stres.
În legătură cu problemele băncii Dexia, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, a precizat că această instituţie bancară a fost una dintre cele mai afectate de criză. Pia Ahrenkilde Hansen a reiterat la rândul ei ideea că situaţia s-a înrăutăţit de la testele de stres din luna iulie şi că problema centrală cu care se confruntă UE este guvernanţa economică a zonei euro.
Divizarea Dexia a depăşit marţi seară o primă etapă, după anunţul creării unei 'bănci de rebuturi' destinată preluării activelor toxice ale grupului franco-belgian în ideea de a permite celorlalte activităţi să supravieţuiască.
Dexia, instituţie care în timpul crizei financiare din 2008 a primit un pachet de sprijin de şase miliarde de euro din partea guvernelor francez şi belgian, a început să fie supusă la presiuni pe piaţă din cauza expunerii sale pe Grecia. Expunerea Dexia pe obligaţiunile guvernamentale greceşti este de 3,4 miliarde de euro, însă expunerea sa totală pe Grecia, inclusiv pe creditorii din sectorul privat, este de 4,8 miliarde de euro.
Știre preluată de la: Mediafax
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu