Banca Centrală Europeană (BCE) a ajuns la limita posibilităţilor de susţinere a pieţelor financiare, iar rezolvarea crizei datoriilor de stat cade acum în sarcina guvernelor din zona euro, a declarat preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, într-un interviu pentru Financial Times.
Comentariile lui Trichet, al cărui mandat se încheie luna aceasta, contazic poziţiile exprimate recent de alţi oficiali din conducerea BCE, care, îngrijoraţi că zona euro ar putea intra într-o nouă rundă de recesiune, au sugerat că vor discuta reducerea dobânzilor la şedinţa de politică monetară din noiembrie.
"BCE a făcut tot ce s-a încadrat în responsabilităţile sale în circumstanţe excepţionale. Ultima şansă (de rezolvare a crizei, n.r.) este, desigur, în mâna guvernelor. Să facem ceva care ar lăsa guvernele să scape de responsabilitate ar fi o reţetă pentru eşec", a arătat Trichet, care va preda şefia BCE, la începutul lunii noiembrie, lui Mario Draghi.
BCE a decis săptămâna trecută să menţină dobânda de politică moentară la 1,5%, deşi unii membri din Consiliul Guvernatorilor au recomandat reducerea indicatorului pentru a stimula economia zonei euro, afectată de criza datoriilor de stat.
Trichet a arătat că Grecia, care a reuşit să convingă unii investitori privaţi să reducă principalul obligaţiunilor de stat elene, reprezintă un caz special, iar toate celelalte ţări europene sunt capabile să-şi respecte în totalitate obligaţiile financiare.
"Liderii zonei euro au arătat foarte clar că Grecia este un caz special, iar în privinţa tuturor celorlalte ţări scopul este onorarea semnăturilor guvernelor. Aş spune că este important să evităm ambiguitatea în această privinţă", a arătat preşedintele BCE.
El a respins totodată ideea că criza datoriilor de stat "fracturează" Europa, notând că găsirea unui consens va apropia în final şi mai mult ţările.
"Una dintre lecţiile crizei este chiar aceea că Europa are nevoie de mai multă unitate", a arătat Trichet.
Știre preluată de la: Mediafax
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu