Priorităţile nou-înfiinţatului Minister al Afacerilor Europene (MAEur) sunt mărirea ratei reale de absorbţie a fondurilor europene de la 3,7% în prezent, la 20% în 2012, precum şi o rată de contractare cu 30% mai mare, a declarat Leonard Orban, cu ocazia primei conferinţe oficiale în calitate de ministru.
"Ca să înţelegeţi mai bine ce ar însemna o rată reală de absorbţie de 20%, gândiţi-vă că până acum am atras fonduri comunitare de 716 milioane de euro dar ele ar putea fi de 3,8 miliarde de euro", a precizat Orban.Pentru ca fondurile europene să poată fi cheltuite până în 2015, când va intra în vigoare noul buget al Uniunii Europene (2014-2020), rata de contractare de anul viitor trebuie să fie de circa 90%, astfel încât să rămână suficient timp pentru implementarea efectivă a proiectelor, a arătat ministrul MAEur.
Orban a avertizat că România trebuie să finalizeze modificările aduse sistemului de achiziţii publice până la sfârşitul lunii octombrie pentru a evita întreruperea plăţilor din bani UE pentru o perioadă de şase luni. "În opinia Comisiei Europene, achiziţiile publice au probleme sistemice", a declarat el, precizând că nerespectarea termenului limită pentru modificările impuse de Uniunea Europeană ar putea avea consecinţe financiare serioase în ceea ce priveşte valoarea fondurilor europene de care ar urma să beneficieze România conform viitorului buget al Uniunii.
Cu toate acestea, Orban s-a arătat optimist, adăugând că modificările aduse sistemului de achiziţii publice "sunt în grafic şi implică reguli mai dure". Astfel, autorităţile responsabile de verificarea şi monitorizarea proiectelor "vor putea fi audiate de către Autoritatea Română de Audit, fiind în acelaşi timp şi sub lupa Comisiei Europene".
În perioada 2007-2013, România are alocată suma de 19,6 miliarde euro din fonduri UE, conform bugetului aflat în vigoare, gradul de absorbţie fiind de numai 13,47% din total, la finele lunii august. Astfel, s-au efectuat plăţi din bani europeni în valoare de 11,7 miliarde de lei, cea mai mică rată de absorbţie, respectiv ponderea cea mai mică a plăţilor efective din totalul disponibil, fiind la Transporturi, de 2,84%, la finele lunii august.
Știre preluată de la: Gândul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu