Președintele Comitetului Regiunilor (CoR), Mercedes Bresso, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul Congresului European al Localitatilor rurale din Varşovia, că zonele rurale se confruntă, în continuare, cu somaj ridicat și cu lipsa infrastructurii, însă propunerile privind reforma politicii regionale și agricole reprezintă un pas în direcția corectă pentru a anula aceaste decalaje de dezvoltare.
Potrivit acesteia, în ciuda diversității lor, zonele rurale din Europa se confruntă cu multe provocări comune cum ar fi şomaj ridicat, lipsa infrastructurii sau depopularea. Mercedes Bresso a subliniat suportul puternic al CoR pentru dezvoltarea rurală și a asigurat că CoR va utiliza toată energia pentru a se asigura că politicile UE continuă să ofere un viitor zonelor rurale, dar și mijloace prin care acestea să-și valorifice potențialul.
În acest context, Michel Delebarre (FR/PES), primarul orașului Dunkerque şi preşedinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritoriale din cadrul CoR, a salutat propunerile privind crearea unui cadru strategic comun pentru toate fondurile UE, care va fi capabil să asigure o coordonare reală între dezvoltarea rurală şi politica de coeziune. Totodată, Delebarre a susținut varianta unor proiecte de dezvoltare locală integrată.
În acelaşi timp, propunerea de a oferi statelor membre o mai mare flexibilitate în alocarea fondurilor europene de dezvoltare rurală poate să ducă la o "naționalizare mascată" şi poate să dilueze scopul inițial, potrivit lui Bresso. În mod similar, Bresso a sugerat că "de exemplu, 20% din finanțarea disponibilă s-ar putea aloca pentru a promova incluziunea socială, pentru reducerea sărăciei şi pentru promovarea dezvoltării economice."
Pentru a evidenţia rolul zonelor rurale în elaborarea politicilor UE, participanţii la Congres au adoptat Declaraţia"Varşovia”. Declarația insistă asupra importanței de a ține cont de nevoile din zonele rurale și de identificare a unui echilibru corect între politicile rurale și urbane și face un apel pentru legături mai strânse între zonele rurale și urbane, pentru a dezvolta o abordare teritorială mai integrată.
Sursa: Comitetul Regiunilor (CoR)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu