Comisia Europeană a adoptat o comunicare care stabileşte principalele opţiuni pentru utilizarea noilor tehnologii în vederea simplificării vieţii străinilor care călătoresc frecvent în Uniunea Europeană (UE) şi a eficientizării monitorizării resortisanţilor ţărilor terţe care trec frontierele.
Iniţiativa „frontiere inteligente” se referă la un sistem de intrare/ieşire (EES) care ar înregistra data şi punctul de intrare, precum şi durata autorizată a şederii de scurtă durată într-o bază electronică de date, care va înlocui sistemul actual de ştampilare a paşapoartelor. Ulterior, aceste date ar putea fi puse la dispoziţia autorităţilor care efectuează controlul la frontieră şi a autorităţilor responsabile în domeniul imigraţiei;
Totodată, inițiativa propune un program de înregistrare a călătorilor (RTP), care ar simplifica verificările la frontieră pentru anumite categorii de călători frecvenţi din ţările terţe (de exemplu, persoane care călătoresc în interes de afaceri sau membri de familie etc.) care, după ce au făcut obiectul unui control prealabil corespunzător, pot intra în UE prin folosirea unor porţi automate. Astfel, în fiecare an , 4 până la 5 milioane de călători ar profita de accelerarea trecerii frontierei, ceea ce ar încuraja investiţiile în sisteme moderne şi automate de control la frontieră (de exemplu, în baza paşapoartelor electronice) în principalele puncte de intrare şi ieşire din UE.
„Uniunea trebuie să continue procesul de modernizare a gestionării frontierelor sale externe şi să se asigure că spaţiul Schengen este mai bine pregătit să facă faţă provocărilor viitoare”, a declarat Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne.
Punerea în aplicare a acestor sisteme trebuie analizată prin prisma valorii lor adăugate, a implicaţiilor tehnologice şi a celor privind protecţia datelor, precum şi a costurilor.
În prezent, Comisia va discuta despre toate aceste elemente împreună cu Parlamentul European, Consiliul şi Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor. Ulterior, va prezenta propuneri legislative în cursul anului viitor.
Sursa: Reprezentanța Comisiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu