Tranzacţionarea angro a energiei va fi monitorizată la nivelul Uniunii Europene pentru împiedicarea utilizării informaţiilor privilegiate şi a altor forme de abuz de piaţă, potrivit unui comunicat al Comsiei Europene în România.
Noul regulament a fost realizat în contextul în care abuzurile din piaţă denaturează preţurile de tranzacţionare angro a energiei şi se traduc în mod normal prin faptul că întreprinderile şi consumatorii plătesc mai mult decât ar trebui pentru energia consumată.
Noua legislaţie va intra în vigoare până la sfârşitul anului 2011. 'Noile norme privind tranzacţionarea vor contribui la preţuri echitabile ale energiei. Mai mult, prin îmbunătăţirea transparenţei şi a integrităţii pieţei, întărim şi încrederea pe care o au toţi participanţii la piaţă în buna funcţionare a pieţei interne. Acest lucru va promova concurenţa şi va garanta, pentru consumatori, obţinerea întotdeauna a celei mai bune oferte', a declarat Comisarul UE pentru energie, Günther Oettinger.
Regulamentul interzice utilizarea informaţiilor privilegiate la vânzarea sau cumpărarea pe pieţele angro de energie. Informaţiile exclusive sau informaţiile care influenţează preţurile trebuie divulgate înainte ca tranzacţiile să poată avea loc. De asemenea, documentul interzice tranzacţiile manipulatoare sau difuzarea de informaţii incorecte, care oferă indicaţii false sau înşelătoare în ceea ce priveşte oferta, cererea sau preţurile.
Noile reglementări îi obligă pe traderii de energie să raporteze tranzacţiile pe care le efectuează la Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), fie direct, fie prin intermediul unei terţe părţi (de exemplu un broker sau un sistem de raportare a tranzacţiilor).
În 8 decembrie 2010, Comisia a propus un regulament privind integritatea şi transparenţa pieţei energiei. Textul a fost adoptat în primă lectură de către Parlamentul European la 14 septembrie 2011. Luni, regulamentul a fost adoptat de Consiliu şi va fi publicat în curând în Jurnalul Oficial.
Zilnic au loc peste 10.000 de tranzacţii angro cu energie electrică şi gaze naturale. În sectorul energiei preţurile sunt influenţate, mai mult decât în alte sectoare, de disponibilitatea capacităţilor de producţie şi de transport. Pieţele angro ale energiei din Europa au, din ce în ce mai mult, o natură transfrontalieră. Stabilirea preţurilor are loc prin interacţiunea dintre ofertă şi cerere, traversând frontierele naţionale. Mai mult, tranzacţiile se încheie frecvent în afara graniţelor ţării la care se raportează. Astfel se creează condiţii pentru abuzuri de piaţă care depăşesc frontierele naţionale, potrivit comunicatului CE România.
Știre preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu