Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri menit să sporească gradul de interacţiune cu părţile în cadrul procedurilor antitrust şi să consolideze mecanismele de protecţie a drepturilor procedurale ale părţilor. Aceste măsuri vor spori transparenţa şi echitabilitatea procedurilor în materie de concurenţă, oferind părţilor o imagine clară a aspectelor pe care se pot aştepta să le întâlnească în diferite etape ale unei investigaţii antitrust şi sporind capacitatea acestora de a interacţiona cu serviciile Comisiei.
În cazul unui diferend legat de drepturile lor procedurale, părţile pot sesiza în această privinţă consilierul-auditor în domeniul concurenţei, care va avea un rol mai proeminent pe tot parcursul procedurii antitrust.
„Pachetul procedural demonstrează faptul că dorim să ascultăm punctul de vedere al părţilor interesate, dorim să învăţăm din experienţă şi să facem îmbunătăţiri, menţinând însă eficienţa procedurilor. Cred că toate părţile la procedurile în domeniul concurenţei vor beneficia de îmbunătăţiri reale în practică”, a declarat Joaquín Almunia, vicepreşedinte al Comisiei şi comisar responsabil de politica în materie de concurenţă
Comunicarea privind cele mai bune practici introduce o serie de elemente noi faţă de proiectul anterior, prezentat în 2010, elaborat în urma unei consultări publice şi bazat pe experienţa concretă, printre care: informarea părţilor, în cadrul comunicării privind obiecţiunile, cu privire la principalii parametri relevanţi care sunt avuţi în vedere pentru impunerea eventuală a unor amenzi; extinderea sferei reuniunilor de analiză a situaţiei curente la cazurile de cartel şi includerea reclamanţilor aflaţi în situaţii specifice; un acces îmbunătăţit la „contribuţiile esenţiale” ale reclamanţilor sau ale părţilor terţe, de exemplu studii economice, înainte de emiterea comunicării privind obiecţiunile; publicarea deciziei de respingere a plângerilor, fie integral, fie în rezumat.
Pachetul cuprinde, de asemenea, un mandat revizuit al consilierului-auditor, care consolidează şi extinde rolul consilierului-auditor. Consilierul-auditor este independent de serviciile de gestionare a cazurilor şi joacă un rol crucial în calitate de apărător al drepturilor procedurale în cadrul procedurilor în domeniul concurenţei. În special, noul mandat îi permite consilierului-auditor să intervină în timpul etapei de investigare a procedurilor antitrust şi a anumitor proceduri în materie de concentrări economice.
Pachetul include, de asemenea, noi evoluţii legate de cele mai bune practici privind comunicarea de date economice.
Sursa: Reprezentanța Comisiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu