Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut joi ambasadorilor români să raporteze în ţară probleme legate de cetăţeni români care se fixează pe teritoriile altor state ale Uniunii Europene şi cerşesc sau au alte probleme de legalitate.
La Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, Băsescu a atras atenţia că ambasadorii români trebuie să tragă "semnalele de alarmă" înaintea guvernelor ţărilor-gazdă.
"Nu trebuie să ne scape vigilenţa legată de problema românilor care muncesc în străinătate - în mod deosebit în Italia, Spania, Franţa, dar nu numai. Ştim foarte bine că am început să avem probleme şi prin ţările scandinave cu legalitatea, cu cerşitul. Deci, nu numai problemele consulare şi suportul pentru cetăţenii români trebuie să existe, dar trebuie să avem un nivel de vigilenţă ridicat şi cu privire la inconvenientele pe care cetăţenii români le generează în state membre ale UE şi mi-aş dori foarte mult ca primul semnal să vină de la diplomaţii noştri atunci când se prefigurează probleme, şi nu de la guvernele statelor membre, atunci când apar problemele. Aş vrea ca semnalele de alarmă cu privire la cetăţeni români care se fixează temporar într-o ţară sau alta să vină în primul rând de la diplomaţii români, şi nu de la guverne. Când vin de la guverne, este deja târziu, problema este creată", a spus Băsescu.
De asemenea, Băsescu a cerut ca şi interesele minorităţilor româneşti din Balcanii de Vest să fie promovate de diplomaţi, în contextul în care România sprijină integrarea europeană a acestor ţări.
"În politica de vecinătate, constanta noastră rămâne suportul pentru statele din Balcanii de Vest care doresc să adere la Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, politica de vecinătate a României trebuie să vizeze, aşa cum o face în ultimii ani, problematica minorităţilor. Deci, suportul fără rezerve pentru procesul de integrare a statelor din jurul României este asigurat şi printr-o corectă politică faţă de minoritatea românească din statele din vecinătatea noastră", a afirmat Băsescu.
În context, el a subliniat importanţa implicării puternice a României în susţinerea comunităţilor româneşti din statele vecine.
"România are o politică pentru minorităţi pe care trebuie să o consolidăm. Pentru minoritatea românilor din afara frontierelor, deci, avem o astfel de politică. Ea este acoperită, spre deosebire de perioadele din trecut, chiar şi de, n-aş spune de un nivel satisfăcător de finanţare, dar s-au atins destule obiective pentru minoritarii în mod deosebit din jurul frontierelor. Vom continua această politică, fie că au nevoie de susţinere să-şi menţină un ziar, fie că au nevoie de susţinere să-şi achiziţioneze un teren, să repare o şcoală, să dezvolte activităţi culturale păstrătoare de cultură tradiţională românească. Rămâne un element central al diplomaţiei româneşti relaţia cu românii din afara ţării, indiferent că sunt vechi minorităţi sau minorităţi mai noi în statele pe teritoriul cărora se află", a afirmat şeful statului.
Băsescu şi-a exprimat aprecierea faţă de activitatea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, al Guvernului României, şi cea a Institutului Cultural Român.
"Lucrurile se mişcă într-o direcţie bună şi, ce este îmbucurător, nu am mai auzit în ultimele 12 luni acuzaţii de la organizaţiile românilor din afara frontierelor că nu li se răspunde, că este dezinteres la ambasade, că este dezinteres la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Nu, aceste mesaje nu le-am mai auzit în ultimele 12 luni şi vă felicit pentru asta, mulţumindu-i şi domnului secretar de stat Tomac (Eugen Tomac - n.r.) pentru pragmatismul pe care îl are în dezvoltarea activităţilor departamentului. Deci, consolidare pentru politica legată de românii din afara frontierelor. Şi aici ţin să remarc aportul extrem de bun pe care l-a avut Institutul Cultural Român, prin promovarea unor acte culturale care consolidează prezenţa românească în afara frontierelor", a declarat Băsescu.
Ştire preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu