Parlamentul European a votat aprobarea unui acord comercial care va ajuta la stimularea economiei palestiniene, permițându-le astfel Cisiordaniei și Fâșiei Gaza exportul de produse agricole şi pescărești direct către UE, începând cu anul 2012.
Acordul dintre UE şi Autoritatea Palestiniană permite accesul produselor agricole și pescărești care provin din Cisiordania și Fâșia Gaza pe piața europeană fără taxe (și în general fără aplicarea unor contingente) și asigură accesul produselor europene pe piața din Palestina.
„Acest acord este o oportunitate pentru poporul palestinian, un prim pas spre dezvoltarea unei națiuni", a declarat raportorul PE Maria Eleni Koppa (S&D, EL), în timpul dezbaterii. Maria Eleni Koppa a subliniat că acordul respectă regulile de origine și că ar trebui ca economia palestiniană să beneficieze pe deplin de extinderea schimburilor comerciale.
Deputații europeni consideră că liberalizarea piețelor din UE pentru produsele palestiniene, care până în prezent au fost sub controlul direct al autorităților vamale israeliene, va ajuta poporul palestinian să își dezvolte economia. Primind aprobarea Parlamentului European, acordul poate intra în vigoare la începutul anului viitor.
În prezent, Autoritatea Palestiniană ocupă ultimul loc între partenerii comerciali ai Uniunii Europene din regiunea euro-mediteraneană și printre ultimele locuri în lume.
Valoarea totală a schimburilor comerciale s-a ridicat la 56,6 milioane de euro în 2009, din care 50,5 milioane de euro au fost exporturile către UE. Importurile în UE de produse provenind de pe teritoriul Autorității Palestiniene s-au ridicat la 6,1 milioane de euro în 2009, 70,1% din acest total reprezentându-l produsele agricole. Importurile au crescut, însă, cu 32,6% în primele trei luni ale anului 2010.
Condițiile de import sunt valabile pentru o perioadă de 10 ani, care poate fi prelungită. În cazul puțin probabil în care importurile de produse agricole și pescărești provenind de pe teritoriul palestinian cresc până la un punct în care ar putea perturba piața internă a UE, Uniunea Europeană poate adopta măsuri de salvgardare.
Sursa: Parlamentul European
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu