Miniştrii de interne din UE, care se reunesc joi la Bruxelles în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), vor discuta dosarul extinderii spaţiului Schengen prin aderarea României şi a Bulgariei, după ce chestiunea a fost analizată şi la reuniunea în acelaşi format din iunie, de la Luxemburg.
Surse apropiate preşedinţiei poloneze a Consiliului UE au declarat, pentru Agerpres, că proiectul deciziei reuniunii va propune, aşa cum s-a vehiculat în ultimele săptămâni, formula aderării în două etape - mai întâi cu graniţele aeriene şi maritime până la finalul lunii octombrie a acestui an, iar în a doua fază intrarea cu frontierele terestre după 31 iulie 2012.
Extinderea spaţiului Schengen figurează pe poziţia a patra a secţiunii dedicate afacerilor interne a Consiliului JAI, fiind de aşteptat să fie abordată în prima parte a zilei de joi.
Polonia a insistat pe faptul că extinderea Schengen trebuie să facă obiectul unui singur act juridic (o singură decizie), chiar dacă acesta va avea două componente - intrarea mai întâi cu frontierele aeriene şi maritime şi într-o etapă ulterioară cea cu frontierele terestre - însă legat de acest aspect rămâne de văzut care va fi poziţia unor state, precum Olanda, care a anunţat vineri că se va opune în JAI unei decizii de extindere a Schengen chiar şi în două etape. O altă ţară care s-a declarat împotriva extinderii actuale a Schengen este Finlanda.
Dosarul extinderii Schengen a fost abordat şi la reuniunea Consiliului JAI din 9 iunie, de la Luxemburg, când s-a decis ca el să revină pe agenda Consiliului JAI ''cât mai curând, dar nu mai târziu de luna septembrie 2011''.
România şi Bulgaria îndeplinesc toate condiţiile tehnice necesare intrării în spaţiul Schengen, lucru confirmat de cele 7 rapoarte de evaluare ale grupului de lucru pentru evaluare Schengen (Sch-EVAL) şi menţionat şi de raportul Parlamentului European pe această temă, elaborat de portughezul Carlos Coelho şi adoptat la începutul lunii iunie la Strasbourg.
Rapoartele Sch-EVAL formează baza ridicării controalelor la graniţele interne.
Decizia trebuie să fie luată în unanimitate de către Consiliul JAI. În cazul României şi al Bulgariei, evaluările au început în anul 2009 şi de atunci au avut loc mai multe vizite în teren, având ca obiect domeniile cooperare poliţienească, protecţia datelor, vizele, graniţele terestre, cele maritime, cele aeriene şi Sistemul de Informaţii Schengen (SIS). Ultima vizită de evaluare, care a vizat graniţele terestre externe ale Bulgariei, a avut loc în luna martie acest an.
Comisia Europeană, care are doar un rol de observator în procesul de evaluare a pregătirii pentru aderarea la Schengen şi nu poate face propuneri în această privinţă, a salutat ''eforturile preşedinţiei poloneze a Consiliului UE de a găsi o soluţie care să sporească încrederea reciprocă dintre statele membre'' şi a şi-a exprimat speranţa că ''se poate ajunge la un acord clar cu privire la perspectiva pentru aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen, ca urmare a eforturilor considerabile de a îndeplini toate criteriile tehnice''.
Ştire preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu