Leonard Orban a afirmat luni, după ce a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare pentru funcţia de ministru al afacerilor europene, că va trebui gândită o redistribuire a fondurilor europene între ministere pentru a asigura o rată mai înaltă de absorbţie a acestor bani.
"Unele pârghii pentru creşterea absorbţiei fondurilor bănuiesc că există, altele sper că o să fiu în stare să le creez. Am primit asigurări că o să am întreg sprijinul primului ministru. În condiţiile astea sper că voi reuşi să îmbunătăţesc situaţia din sistem, pas cu pas, nu peste noapte pentru că este imposibil. Tocmai de aceea nu mi-am asumat angajamente foarte ambiţioase pentru că ştiu care este punctul de plecare. Nu mi-am luat în niciun fel angajamentul că nu vor fi dezangajate fonduri la sfârşitul lui 2012 pentru că nu numai că trebuie să cheltuim 1,9 miliarde până la sfârşitul anului viitor, dar trebuie ca pe fiecare program în parte să atingem un anumit nivel. Va trebui inclusiv să ne gândim cât mai repede la o realocare, o redistribuire a fondurilor între diferitele programe operaţionale. Va trebui să luăm fonduri de la anumite ministere, să le transferăm la altele, pentru a putea să asigurăm o rată mai înaltă de absorbţie", a spus Orban.
El a arătat că există programe operaţionale unde riscul de dezangajare este major, dând exemplul celui privind creşterea competitivităţii economice.
"Un program operaţional este cel legat de creşterea competitivităţii economice unde aşa cum arată cifrele este clar că nu le vom putea atinge nivelul de cheltuire a fondurilor comunitare până la sfârşitul anului viitor. Va trebui să gândim o realocare a acestor fonduri. Inclusiv în interiorul unor programe va trebui să reorientăm banii către acele proiecte care ne vor ajuta şi care ne vor fi benefice să cheltuim aceşti bani", a adăugat Orban.
În plus, el a susţinut că va trebui renegociat cu Comisia Europeană programul privind reabilitarea termică a locuinţelor.
"În momentul de faţă nu sunt bani prevăzuţi pentru această chestiune. Va fi o negociere foarte dură. Comisia Europeană ne spune, de exemplu, că nu putem să aplicăm această chestiune pentru întreg teritoriul României, ci doar pentru anumite zone care sunt mai puţin dezvoltate. Va fi o negociere foarte dificilă, dar sper să obţinem un rezultat cât mai bun", a spus Orban.
El a catalogat audierile din Parlament mai puţin dificile decât cele din Parlamentul European, unde a fost supus unui "examen extrem de dur" timp de trei ore pentru a răspunde unor întrebări foarte dificile.
Leonard Orban a fost avizat favorabil luni de Comisiile parlamentare de administraţie şi afaceri europene să preia conducerea Ministerului pentru Afaceri Europene.
La vot a fost înregistrată o singură abţinere, exprimată de deputatul Mircia Giurgiu.
Reprezentanţii Opoziţiei nu au participat la audierea lui Leonard Orban.
Ştire preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu