Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, că nu pot fi ignorate situaţia economico-financiară şi alegerile care vor avea loc în noiembrie în Spania, în contextul restricţiilor adoptate pe piaţa forţei de muncă spaniole, punctând că o contestare la Comisia Europeană a respectivei hotărâri luate de guvernul spaniol nu ar fi avut succes, motiv pentru care s-a decis că e mai bine să fie gestionată problema pe canale bilaterale.
"Cifrele ne arată că actualmente aproape un milion de cetăţeni români lucrează în Spania. Nu putem ignora situaţia economico-financiară a Spaniei şi implicit tentaţia pentru guvern de a găsi ţapi ispăşitori sau de a adopta măsuri populiste. Cei mai mulţi români din Spania sunt integraţi şi, deci, sunt un factor economic şi financiar cât se poate de apreciat. Vor avea alegeri spaniolii în noiembrie, nu ne dăm seama dacă măsurile adoptate vor fi contabilizate într-o parte sau alta, dar cert este că există o logică electorală în decizia respectivă. Noi puteam contesta şi la Comisie această hotărâre. După o analiză foarte atentă cu privire la şansele de a o opri, ne-am dat seama că nu am avea suficiente voturi şi că ar fi mai bine să acţionăm pe canal bilateral", a afirmat Baconschi, la audierea de la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.
Baconschi a mai subliniat faptul că dialogul interparlamentar pe respectivul subiect este "binevenit", chiar şi după ce se va instala noul guvern de la Madrid.
"Ele (restricţiile pe piaţa forţei de muncă din Spania - n.r.) au un caracter temporar. Am fost asiguraţi de guvernul spaniol că nu vor avea nicio conotaţie discriminatorie şi că nu-i afectează pe cetăţenii români deja aflaţi pe piaţa spaniolă a muncii. Cu toate acestea, cred că este de datoria instituţiilor publice să colaboreze pentru a monitoriza situaţia, evoluţia ei trimestrială, această evoluţie va fi raportată şi Comisiei Europene. În acelaşi timp, pot apărea derapaje sau abuzuri punctuale în aplicarea acestor măsuri şi este nevoie, prin urmare, să fim cât se poate de vigilenţi şi de coordonaţi", a spus Baconschi.
El a mai precizat că la trei zile după adoptarea măsurilor restrictive pe piaţa forţei de muncă din Spania, a avut o discuţie pe acest subiect cu omologul său spaniol, după care s-a decis înfiinţarea grupului de lucru interguvernamental, iar guvernul român a aprobat finanţarea unui call-center care să le permită cetăţenilor români angajaţi în Spania să obţină informaţie juridică specifică.
Potrivit ministrului de Externe, până în prezent, ataşatul de muncă de la Ambasada României din Madrid a primit peste 700 de solicitări pe această temă, punctând, totodată, că "tot atâţia cetăţeni au primit prin e-mail răspunsurile solicitate".
Ştire preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu