Comisia Europeană (CE) a lansat, la Bruxelles, Reţeaua pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare (Radicalisation Awareness Network - RAN), care vizează combaterea extremismului violent.
Este vorba de o iniţiativă care îşi propune să sprijine statele Uniunii Europene în eforturile acestora de a preveni radicalizarea violentă şi recrutarea de persoane în scopul unor activităţi teroriste.
Comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, oficialul european responsabil de această iniţiativă, este de părere că „UE trebuie să depună mai multe eforturi pentru a contracara riscul de creştere a extremismului violent" şi să stimuleze modalităţile de combatere a ideologiei şi propagandei extremiştilor.
RAN va fi compusă din structurile care sunt implicate în fenomenul de combatere a activităţilor extremiste pe teritoriul UE şi de prevenire a radicalizării - asistenţii sociali, lideri religioşi, lideri ai tineretului, ofiţeri de poliţie, cercetători, responsabili politici, funcţionari însărcinaţi cu aplicarea legii şi cu asigurarea securităţii, procurori, autorităţi locale, universitari, experţi de teren şi organizaţii ale societăţii civile, inclusiv grupuri ale victimelor.
Prin intermediul acestei reţele se urmăreşte identificarea bunelor practici, precum şi promovarea schimbului de informaţii şi de experienţă, astfel încât să fie combătută utilizarea de către terorişti a tehnologiei informaţiilor şi comunicării şi propaganda extremistă de pe internet.
De precizat că scopul RAN este acela de a preveni extremismul violent prin combaterea radicalizării.
Liderii de opinie vor fi încurajaţi să transmită mesaje care să avertizeze asupra pericolului pe care îl reprezintă extremismul violent şi propaganda în acest sens. Reţeaua va avea un forum online, dar vor fi organizate şi conferinţe la nivelul Uniunii Europene pe tema radicalizării violente.
RAN va avea inclusiv o contribuţie la elaborarea politicilor naţionale şi europene în domeniul prevenirii radicalizării şi combaterii extremismului violent, sprijinind Comisia Europeană şi statele membre cu instrumente adecvate.
La rândul ei, Comisia va oferi mijloacele necesare pentru crearea platformei RAN şi a secretariatului acesteia, precum şi pentru funcţionarea reţelei. Reţeaua va primi peste 20 milioane euro pentru o perioadă de patru ani sub forma asistenţei directe acordate statelor membre şi a finanţării diverselor proiecte.
"Experienţele trecute au arătat că terorismul nu poate fi legat de o credinţă sau de o convingere politică şi nici de o anumită regiune. Eforturile noastre în lupta împotriva extremismului violent trebuie, prin urmare, să ia în considerare diversele modele de radicalizare. Este, totodată, important să admitem că o oarecare inspiraţie ideologică şi unele puncte de referinţă pentru radicalizare pot fi găsite inclusiv în cadrul ideilor politice ale mişcărilor populiste din UE", a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.
Sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu