Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, consideră că o Uniune Europeană fără buget va duce la o criză foarte puternică, ar fi un pas uriaş către dezintegrarea UE, arătând că România nu trebuie să-şi exercite dreptul de veto la adoptarea acestui buget, chiar dacă nu va obţine sumele dorite.
Orban a spus, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV, că ţara noastră porneşte cu un avantaj, pentru că propunerea UE pentru bugetul pe 2014-2020 pune România "într-o poziţie mai favorabilă" decât actualul buget, dar negocierile vor fi foarte dure, având în vedere că ţări puternice doresc reducerea sumelor.
"Noi plecăm cu un avantaj, dar şi cu anumite dezavantaje, pentru că propunerea UE care a fost făcută legată de buget va pune România într-o poziţie mai favorabilă din punctul de vedere al bugetului decât cea în care se află România în bugetul 2007-2013. Punctul de plecare este mai bun decât situaţia în care ne aflăm acum, dar vor fi negocieri foarte dure. Ne vom bate pentru obţinerea unor situaţii avantajoase, dar, până la urmă, principalul obiectiv pe care îl avem este ca, finalmente, să se adopte un buget, pentru că, altfel, va fi o criză atât de puternică în UE încât îmi pun semn de întrebare cu privire la existenţa UE. Esistă acest risc", a apreciat Orban.
El a adăugat că există state foarte puternice, printre care Franţa şi Germania, care doresc reducerea bugetului şi a arătat că 8 state au semnat un document în care cer acest lucru.
"Acestea vor presa pentru o reducere substanţială, care va fi luată de la politicile tradiţionale, cum sunt politica de coeziune şi politicile agricole, iar România va fi afectată de aceasta", a mai spus Orban.
Ministrul Afacerilor Europene a arătat că ţara noastră nu trebuie să-şi exercite dreptul de veto legat de bugetul UE, chiar dacă nu obţine sumele pe care şi le doreşte, deoarece scenariul cel mai rău pentru România al neadoptării bugetului UE ar fi ca procesul de integrare să o ia în sens invers.
"Scenariul cel mai rău pentru România este ca procesul de integrare să o ia în sens invers, să asistăm la evoluţii centrifuge care ar putea duce la dezintegrarea UE. Interesul vital pentru România este consolidarea UE. Ideea statelor unite ale Europei este o idee spre care trebuie să mergem", a spus Orban.
Întrebat cum ar trebui să acţioneze Guvernul pentru a evita acest scenariu de coşmar, Orban a afirmat că România trebuie să susţină consolidarea, adâncirea integrării europene.
El a dat ca exemplu lărgirea spaţiului Shengen, arătând că România nu trebuie să aibă de acum încolo o reacţie de a bloca toate procesele la nivel european, ci, dimpotrivă, să susţină procesul de consolidare a guvernanţei Shengen, la fel şi în cazul bugetului UE.
"Chiar dacă nu vom obţine sumele pe care ni le dorim, până la urmă, este mai important să avem un buget şi să nu ne împotrivim, să nu ne exercităm dreptul nostru de veto pentru acest proces, pentru că o UE fără buget ar fi un pas uriaş către o dezintegrare a UE", a adăugat Leonard Orban.
Știre preluată de la: Mediafax
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu