Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat joi, cu o majoritate largă de voturi, recomandările din raportul Watson adresate Consiliului, Comisiei şi Serviciului European de Acţiunea Externă (SEAE) de a oferi Republicii Moldova perspectiva aderării la Uniunea Europeană în viitor.
Raportul a fost întocmit de europarlamentarul britanic Graham Watson, membru al Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa - ALDE şi al Comisiei pentru a afaceri externe a PE, şi conţine o propunere de rezoluţie cu recomandările PE adresate Consiliului, Comisiei şi Serviciului European de Acţiunea Externă (SEAE) privind negocierile în curs de desfăşurare dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova în vederea încheierii unui Acord de asociere.
"Republica Moldova se îndreaptă spre vocaţia sa europeană. Prin acest vot, Parlamentul European recunoaşte importanţa tot mai mare a Republicii Moldova în Europa şi însemnătatea şi angajamentul său faţă de Uniunea Europeană ca un partener cheie. Succesul Republicii Moldova este important pentru UE", a afirmat preşedintele PE, Jerzy Buzek.
"Parlamentul European susţine eforturile cetăţenilor moldoveni. Astăzi am subliniat în mod specific perspectivele europene ale Republicii Moldova. Perspectiva oferită Republicii Moldova de către Consiliu, Comisie şi SEAE o va încuraja să continue reformele", a mai spus Buzek.
"Salut cu tărie abordarea 'more for more' ('mai mult pentru mai mult'). Ar trebui un sprijin politic şi financiar mai mare pentru ţările vecine care adoptă reforme cu vigoare şi determinare. Republica Moldova şi-a demonstrat în ultimii doi ani angajamentul puternic faţă de reformă", a adăugat el.
"Republica Moldova mai are de depus multe eforturi, nu numai pentru întărirea democraţiei şi a statului de drept, dar şi pentru lupta împotriva coropţiei şi rezolvarea problemei sărăciei. Pentru a atinge aceste obiective, este necesar să ajungă la stabilitate politică, precum şi la alegerea unui preşedinte", a subliniat Buzek.
Preşedintele PE a salutat planul de acţiuni al Comisiei Europene privind liberalizarea regimului de vize şi şi-a exprimat nerăbdarea privind începerea 'negocierilor asupra Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Comprehensiv'. "Libera circulaţie şi comerţul liber îi vor ajuta pe moldoveni să-şi construiască un viitor prosper", a mai spus el.
Buzek a salutat de asemenea planurile de relansare a negocierilor internaţionale privind rezolvarea conflictului transnistrean, adăugând că 'Parlamentul European face apel la o implicare mai puternică şi directă a UE în rezolvarea politică a conflictului din stânga Nistrului, în concordanţă cu principiul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova'.
În contextul negocierilor în curs privind Acordul de asociere cu Republica Moldova, rezoluţia PE recomandă Consiliului, Comisiei şi SEAE 'să întemeieze implicarea UE şi negocierile în curs cu Republica Moldova pe premiza că perspectiva pe termen lung a aderării la UE reprezintă atât o pârghie preţioasă pentru punerea în aplicare a reformelor, cât şi un catalizator necesar al sprijinului public pentru aceste reforme'.
PE mai recomandă celor trei instituţii menţionate 'să adopte măsurilor necesare pentru ca negocierile cu Republica Moldova să continue la ritmul constant din prezent şi, în acest scop, să consolideze dialogul cu toate partidele politice şi să încurajeze dialogul dintre partide în această ţară ca o alternativă la noi alegeri generale, în scopul ieşirii din actualul blocaj constituţional'. Legislativul european face apel totodată la concretizarea 'puternicului impact al sprijinului comun şi coordonat al statelor membre reprezentat de acţiunile Grupului de prieteni ai Republicii Moldova' şi la 'o cooperare constructivă şi o atitudine moderată pe plan politic din partea vecinilor care au influenţat, în mod tradiţional, Republica Moldova'.
Consilul, Comisia şi SEAE trebuie să garanteze că 'Acordul de asociere reprezintă un cadru global şi orientat spre viitor pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor cu Republica Moldova în anii următori';
Parlamentul mai recomandă instituţiilor europene menţionate 'să-şi dubleze eforturile vizând găsirea unei soluţii la conflictul din Transnistria şi, în acest scop, să adopte măsuri de consolidare a încrederii, inclusiv promovarea contactelor interpersonale şi a relaţiilor comerciale' şi 'să asigure că rolul proactiv jucat de UE în negocierile 5 + 2 este înzestrat cu resurse adecvate, îndeosebi în urma terminării mandatului Reprezentantului special al UE'.
Eurodeputaţii cer totodată adoptarea 'măsurilor necesare pentru sprijinirea liberalizării vizelor cu Republica Moldova odată ce toate condiţiile şi criteriile necesare vor fi fost îndeplinite şi, de preferat, înainte de încheierea Acordului' şi a directivelor privind negocierile referitoare la comerţ, dar şi asigurări că 'DCFTA (n.r. - Acordul de Comerţ Liber Aprofundat şi Comprehensiv) reprezintă o parte integrală din Acord'.
În rezoluţie se mai arată că trebuie să se ofere 'un sprijin substanţial Republicii Moldova în promovarea competitivităţii sale, pentru a putea beneficia de avantajele pe care DCFTA le-ar putea oferi acesteia' şi garanţii 'că regiunea Transnistria este inclusă în sfera şi efectele Acordului de asociere şi în special ale DCFTA'.
Parlamentarii recomandă în acelaşi timp ca în Acordul de asociere să se sublinieze 'importanţa statului de drept şi a combaterii corupţiei' şi ca cele trei instituţii europene 'să continue să sprijine, în mod prioritar, reforma sistemului judiciar'. În plus, potrivit raportului, Consiliul, Comisia şi SEAE ar trebui 'să convingă guvernul Republicii Moldova că ar fi oportun să desfăşoare o anchetă completă, transparentă şi imparţială cu privire la evenimentele din aprilie 2009'.
Documentul mai notează că, 'ţinând seama de importanţa, din punctul de vedere al dezvoltării economice, a redeschiderii liniei de cale ferată dintre Chişinău şi Tiraspol', este nevoie să fie examinate 'măsurile care trebuie luate pentru asigurarea liberei circulaţii a mărfurilor pe teritoriul ţării'.
Republica Moldova ar trebui de asemenea încurajată şi sprijinită 'în vederea satisfacerii necesităţilor a 34,5% din populaţie care trăieşte într-o sărăcie absolută sau extremă, considerând că ajutoarele acordate de către UE Republicii Moldova ar trebui să reflecte mai bine această realitate, iar programele respective ar trebui reorientate în mod corespunzător'.
Raportul recomandă Consiliului, Comisiei şi SEAE 'să mărească asistenţa acordată de UE organizaţiilor societăţii civile din Republica Moldova pentru ca acestea să poată asigura controlul intern şi o mai mare responsabilitate pentru reformele şi angajamentele asumate de guvern' şi 'să facă în continuare presiuni puternice asupra autorităţilor din Republica Moldova pentru ca acestea să consolideze reformele şi să obţină progrese concrete în combaterea corupţiei, reforma sistemului judiciar, a procuraturii şi poliţiei'.
Ştire preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu