Soluţia la criza economică din Europa este "o cooperare mai strânsă între statele membre", declară într-un interviu la RFI şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Niculae Idu. "Discursul lui Jose Manuel Barroso despre starea UE ar trebui să trezească la realitate liderii politici din Europa", afirmă Idu.
În opinia lui Nicolae Idu, discursul de miercuri, 28 septembrie, al preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, despre starea UE "ar trebui totuşi să trezească la realitate liderii politici din Europa, autorităţile naţionale şi să înţeleagă că de fapt soluţia în faţa provocărilor crizei economice, cu componentele ei sociale, politice, cu puseurile de naţionalism, care se manifestă în Europa, această soluţie nu vine decât dintr-o cooperare mai strânsă, mai aprofundată între statele membre, sub umbrela prevederilor adoptate deja de Parlamentul European. Chiar în ziua discursului, Parlamentul European a votat în favoarea pachetului legislativ de şase documente care modifică prevederile Tratatului pentru stabilitate şi creştere, în sensul aprofundării cooperării economice şi toate acestea plasează CE într-un rol central de evaluare a măsurilor pe care le adoptă statele membre şi de urmărire a modului în care se aplică prevederile legislaţiei europene".
"După cum spunea Jose Manuel Barroso, statele membre, prin contacte bilaterale sau multilaterale nu reuşesc să ajungă la o abordare uniformă", continuă şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
În opinia lui Niculae Idu, "Comisia Europeană nu face decât să exercite atribuţiile pe care i le conferă Tratatul de la Lisabona, nu cere ceva în plus faţă de ceea ce are, ci solicită statelor membre două lucruri: în primul rând, să respecte prevederile legislaţiei europene în ceea ce priveşte conlucrarea cu CE şi să nu mai abuzeze de ceea ce numim G2, adică de contacte bilaterale şi adoptarea unor decizii în afara cadrului pe care-l conferă legislaţia europeană şi apoi CE va veni şi va propune (…) chiar şi o ajustare a prevederilor Tratatului de la Lisabona, mai ales când vorbim despre identificarea unor instrumente financiare care să sprijine IMM-urile şi alţi actori economici importanţi".
Niculae Idu mai spune că tax ape tranzacții financiare anunţată miercuri de CE "va genera o resursă proprie independentă către bugetul UE, astfel încât se va diminua contribuţia statelor membre la bugetul UE, dacă el rămâne la dimensiunile de acum."
Comisia Europeană a adoptat miercuri o propunere pentru aplicarea unei taxe pe tranzacţiile financiare, mai anunţă Jose Manuel Barroso. "În ultimii trei ani, statele membre au oferit ajutor şi garanţii pentru sectorul financiar, în valoare de 4.600 de miliarde de euro. Este timpul ca în schimbul acestui ajutor, sectorul financiar să ajute societatea", spune şeful CE. Taxa ar urma să fie aplicată în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi ar putea genera venituri de 55 de miliarde de euro pe an.
Știre preluată de la: RFI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu