Producţia industrială a fost, în trimestrul al doilea 2011, cu 4,5% mai mare, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, dar a rămas aproape neschimbată faţă de primul trimestru din 2011, potrivit unui raport publicat de Directoratul General pentru Întreprinderi şi Industrie din cadrul Comisiei Europene.
Potrivit documentului menţionat, dinamica de recuperare a industriei a fost afectată în principal de limitarea accesului la finanţare generată de măsurile de consolidare fiscală luate de statele membre, de efectele devastatoare ale cutremurului din Japonia care au perturbat lanţurile de aprovizionare şi de creşterea preţurilor la energie. Realizările industriei sunt cu 14% mai mari decât cele care se înregistrau la începutul anului 2009, dar rămân cu 8% sub nivelul din 2008, an care a marcat declanşarea crizei economico-financiare. Există deosebiri substanţiale între statele membre. Recuperarea din industrie este vizibilă în toate statele membre, cu excepţia Greciei şi a Ciprului.
În alte state membre, în special în Polonia, Belgia, Republica Slovacă, Irlanda şi Estonia producţia industrială se situează la un nivel mai ridicat decât cel înregistrat înainte de debutul crizei economico-financiare în 2008. În România, producţia în trimestrul II a fost cu 4,3% mai mare, comparativ cu trimestrul II 2010, situându-se cu 1,4% sub nivelul înregistrat în 2008.
Cele mai recente studii de evaluare a încrederii industriei şi consumatorilor în recuperarea economică (august 2011) indică scăderea gradului de încredere a mediului de afaceri în recuperarea economică, managerii din industrie fiind mai puţin optimişti cu privire la aşteptările de creştere a producţiei industriale.
O uşoară scădere a producţiei industriale se observă în majoritatea sectoarelor. Creşteri semnificative ale producţiei industriale s-au înregistrat în industria electronică şi de calculatoare şi în industria constructoare de maşini, în timp ce contracţii mari ale producţiei erau localizate în industria tutunului, industria textilă, în producerea minereurilor şi metalelor neferoase şi în confecţii. Nivelul de recuperare în sectorul construcţiilor este stabil, dar la un nivel scăzut faţă de medie, cu o vizibilă recuperare în ceea ce priveşte construcţiile civile. În România, indicele producţiei industriale din sectorul construcţii se afla sub nivelul din 2008, respectiv cu 21,6 procente mai mic.
Datele recente şi prognozele pentru servicii, incluzând turismul sunt în continuare pozitive, dar depind de situaţia generală a economiei europene şi mondiale, în ansamblul ei. Exporturile extra comunitare au recuperat nivelul dinaintea crizei. Creşterea comerţului intracomunitar este încă afectată de nivelul scăzut al cererii şi consumului în Europa, comparativ cu restul economiilor, în special cu economiile emergente din Asia. Piaţa muncii în ansamblu ei este stabilă, după contractarea cu 11 procente din 2008. Rata şomajului s-a stabilizat în trimestrul II şi se observă îmbunătăţiri în unele state membre.
Sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu