Croaţia a semnat vineri la Bruxelles tratatul care îi va permite să devină în iulie 2013 cel de-al 28-lea stat al Uniunii Europene, după ce documentul va fi aprobat de populaţie printr-un referendum şi după ce va fi ratificat de cele 27 de state membre.
După o noapte lungă de negocieri la Bruxelles, liderii europeni au parafat, în absenţa remarcată a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, tratatul de aderare cu premierul croat în exerciţiu Jadranka Kosor şi preşedintele Ivo Josipovic, finalizând astfel cei şase ani de negocieri de aderare. Franţa a fost reprezentată de ministrul pentru afaceri europene Jean Leonetti.
"Sunteţi călduros bineveniţi în familia europeană", le-a spus liderilor croaţi preşedintele UE Herman Van Rompuy, adăugând însă că acesta 'nu este încă sfârşitul drumului pentru Croaţia'. "Reformele trebuie să continue înainte de data aderării", a subliniat el.
"Asistăm la un eveniment istoric care, măsurat în funcţie de importanţa sa pentru poporul croat, nu are egal decât în declaraţia de independenţă a ţării noastre", a afirmat preşedintele croat.
Şeful guvernului croat va participa vineri, pentru prima dată, la un summit european, dar în calitate de observator.
UE a creat în ceea ce priveşte Croaţia un sistem de monitorizare pentru a se asigura că Zagrebul îşi va continua eforturile de reformă până în iulie 2013.
Comisia Europeană va elabora rapoarte asupra stadiului de implementare a reformelor în sistemul judiciar, în domeniul concurenţei şi în cel al luptei împotriva crimei organizate şi corupţiei.
Dacă Zagrebul îşi relaxează eforturile, atunci executivul european va putea să-i trimită scrisori de avertisment, care ar putea fi urmate de eventuale sancţiuni decise de cele 27 de state membre (spre exemplu prin îngheţarea fondurilor europene).
După Slovenia în 2004, Croaţia este a doua din cele şase foste republici iugoslave care va adera la UE, o perspectivă promisă tuturor statelor din Balcanii de Vest.
Ştire preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu