Comisia Europeană (CE) a lansat un nou instrument pentru a ajuta societăţile care dezvoltă tehnologii de mediu inovatoare.
Programul pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu (Environmental Technology Verification – ETV) va oferi o verificare independentă a performanţei noilor tehnologii de mediu. În acest fel, producătorii vor fi ajutaţi să probeze fiabilitatea afirmaţiilor privind performanţa, iar cumpărătorii de tehnologie vor fi ajutaţi să identifice inovaţiile care se pretează nevoilor lor.
Programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu, care este în întregime voluntar, vizează iniţial următoarele trei domenii: tratarea şi monitorizarea apei; materiale, deşeuri şi resurse; tehnologiile în domeniul energiei. Obiectivul este de a reduce riscurile şi de a spori încrederea primilor cumpărători sau investitori într-o nouă tehnologie, prin oferirea de informaţii fiabile şi ştiinţifice privind performanţa acesteia.
Aceste informaţii vor lua forma unei Declaraţii de verificare care va fi utilizată în relaţiile între întreprinderi. Serviciile de verificare a tehnologiilor de mediu sunt destinate în special întreprinderilor mici şi mijlocii, care ar putea întâmpina mai multe dificultăţi decât marii producători în a demonstra performanţa noilor tehnologii. Programul ETV ar trebui să diminueze necesitatea de a multiplica siturile de demonstraţie sau de a repeta campaniile de testare pentru diferitele pieţe. Acesta ar putea facilita, de asemenea, exporturile către pieţe din afara UE, cum ar fi America de Nord şi Asia, unde abordarea de tip ETV este tot mai recunoscută.
Programul va începe prin acreditarea organismelor de verificare care vor verifica tehnologiile. Organizaţiile interesate sunt invitate să contacteze agenţia de acreditare din statul membru în care sunt stabilite. O listă a acestor agenţii este disponibilă pe site-ul internet al programului de cooperare europeană pentru acreditare (a se vedea mai jos). În următoarele luni se va publica o cerere de propuneri în cadrul programului pentru competitivitate şi inovare pentru a se sprijini organismele de verificare acreditate la implementarea programului-pilot, ceea ce include un sprijin oferit producătorilor pentru a efectua verificări în cadrul ETV.
După doi sau trei ani de funcţionare, Comisia Europeană va evalua programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu, funcţionarea şi impactul acestuia asupra comercializării noilor tehnologii şi va trage concluzii cu privire la direcţia pe care verificarea tehnologiilor de mediu trebuie să o urmeze în Europa. Părţile interesate vor fi consultate cu privire la implementarea şi evaluarea programului-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu prin intermediul unui forum al părţilor interesate, care va fi înfiinţat în 2012.
Programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu a fost pregătit în colaborare cu şapte state membre şi cu numeroase părţi interesate active în domeniul dezvoltării şi evaluării tehnologiilor. Este una dintre acţiunile anunţate în noul plan de acţiune privind ecoinovarea, recent adoptat. Informaţii suplimentare
Sursa: Reprezentanța Comisiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu