Marile banci de pe Wall Street scriu deja scenarii cu privire la evoluţia monedei euro, în cazul în care unele ţări vor ieşi din uniunea monetară. Niciunul nu este încurajator.
Băncile centrale din întreaga lume au început să-şi ia măsuri de protecţie a sistemul financiar, noteaza ziariştii americani. Asta deoarece problemele bancare din Europa şi viitorul monedei euro ameninţă să destabilizeze pieţele financiare la nivel global.
Cert este că datoriile statelor rămân aproape ori chiar mai mari decât nivelurile despre care analiştii spun sunt că sunt nesustenabile pe termen lung. Iar asta îngrijorează investitorii şi liderii mondiali, deopotrivă.
Unii dintre cei mai mari jucători de pe piaţa valutară discută despre ce s-ar putea întâmpla dacă una sau mai multe ţări ar fi forţate să renunţe la euro. Moneda unică ar scădea la paritate cu dolarul, de la 1,34 dolari cât este în prezent, dacă Grecia ar părăsi clubul euro, consideră economiştii băncii olandeze ING.
Mai mult, daca mai multe state din zona euro s-ar reîntoarce la fostele monede naţionale, atunci moneda europeană ar scădea la echivalentul a 85 de cenţi, sub cel mai scăzut nivel înregistrat în 2001, spune Mark Cliffe, analist al ING, citat de Wall Street Journal.
Știre preluată de la: Mediafax
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu