Comisia Europeană (CE) a adoptat, joi, o propunere legislativă privind mijloacele de contracarare a ameninţărilor transfrontaliere grave la adresa sănătăţii, pentru a proteja mai bine europenii şi pentru a asigura o reacţie pe deplin coordonată în caz de criză.
Pornind de la lecţiile învăţate în cursul recentelor crize precum pandemia H1N1 în 2009, norul de cenuşă vulcanică în 2010 şi epidemia cauzată de E. coli în 2011, Comisia propune amplificarea mijloacelor de pregătire pentru situaţii de criză şi de contracarare a acestora.
„În societatea globalizată de astăzi, oamenii şi bunurile trec graniţele, iar bolile se pot răspândi în întreaga Europă – şi în lume – în decurs de câteva ore. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană şi statele sale membre trebuie să fie pregătite să acţioneze împreună în condiţii de coordonare deplină pentru a opri răspândirea unei boli. Propunerea pe care am adoptat-o astăzi ne oferă mijloacele şi structurile prin care putem proteja efectiv cetăţenii noştri din întreaga Europă de o gamă largă de ameninţări la adresa sănătăţii”, a declarat John Dalli, comisarul european pentru sănătate şi consumatori.
Principalele măsuri propuse includ: extinderea mecanismului de coordonare existent pentru bolile transmisibile la toate ameninţările la adresa sănătăţii cauzate de factori biologici, chimici sau de mediu; consolidarea mandatului Comitetului pentru securitate sanitară; atingerea unui nivel de pregătire superior în vederea combaterii crizelor, de exemplu prin crearea condiţiilor pentru achiziţionarea în comun de vaccinuri; punerea la dispoziţie a mijloacelor de a recunoaşte o „situaţie de urgenţă în domeniul sănătăţii publice” la nivel european în scopul disponibilizării mai rapide a medicamentelor; realizarea unor acorduri cu privire la măsuri transfrontaliere la nivel european pentru situaţii de urgenţă în cazul în care o situaţia de criză determină o mortalitate mare, iar măsurile luate la nivel naţional nu reuşesc să oprească răspândirea bolii.
Sursa: Reprezentanța Comisiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu