Detergenții pentru rufe și vase nu vor mai conține fosfați, conform unui nou regulament ce va fi dezbătut în plen la Parlamentul European (PE) marți și votat miercuri.
Fosfații sunt folosiți în detergenți pentru combaterea durității apei și o curățare mai eficientă. Însă ajunși în lacuri și râuri prin canalizare, aceștia duc la proliferarea algelor, care omoară peștii lăsându-i fără oxigen.
Din ianuarie 2013, compușii fosforului vor fi permiși în detergenți doar dacă nu depășesc 0,5 grame pe doza pentru o spălare. Regulile se vor aplica detergenților pentru mașinile de spălat vase începând cu 2015.
„Prin comparație cu piața detergenților de rufe, progresul în obținerea unor detergenți pentru mașinile de spălat vase care să fie și eficienți și să nu conțină fosfați în același timp este redus. Cu toate acestea, pe piață există deja detergenți fără fosfați, iar producătorii inovează tot timpul“, a spus raportorul Bill Newton Dunn (Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Regatul Unit).
Deși unele state membre impun deja restricții cu privire la fosfații din detergenți, limitele variază între țări diferite, unele state bazându-se doar pe acțiunea voluntară a producătorilor de detergenți. Rezultatul este calitatea inacceptabilă a apelor de suprafață în anumite regiuni, de exemplu în Dunăre sau Marea Baltică.
Principala sursă de fosfați în ape este agricultura, datorită folosirii fertilizatorilor. Detergenții de rufe contribuie în mare măsură la cantitatea de fosfați din apă. În momentul de față, există alternative pentru combaterea durității apei, cu niveluri de eficiență variate.
Sursa: Parlamentul European
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu