Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc joi seara, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de iarnă, întâlnire dominată de chestiuni economice, la finalul căreia este aşteptată anunţarea unor decizii esenţiale pentru viitorul zonei euro.
Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy le va prezenta liderilor 'Celor 27' un raport privind consolidarea regulilor bugetare şi fiscale pentru a se evita o criză precum cea actuală din zona euro. Documentul menţionează că prevederi fiscale mai dure pot fi incluse într-un protocol la articolul 126 al Tratatului de la Lisabona, o procedură care presupune consens naţional, dar nu şi schimbări substanţiale ale tratatului UE. Potrivit preşedintelui Consiliului European, în acest fel reformele necesare pot fi accelerate şi sunt eliminate orice potenţiale complicaţii politice.
Principalele prevederi ale raportului sunt:
- Fiecare stat din zona euro trebuie să aibă un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB şi o datorie publică de maxim 60% din PIB (acestea sunt deja incluse în Pactul de Creştere şi Stabilitate);
- O ''regulă de aur'' trebuie să fie inclusă în legislaţiile naţionale pentru a garanta un buget echilibrat pe termen mediu;
- Instrumentul European de Stabilitate Financiară (FESF) va dispune de o licenţă bancară, astfel încât va putea lua împrumuturi direct de la Banca Centrală Europeană;
- Comisia Europeană va avea puterea de a impune automat măsuri de austeritate în ţările care au nevoie de asistenţă prin FESF.
Totuşi, Van Rompuy recunoaşte că în cazul unor reforme mai ambiţioase va fi nevoie de o schimbare substanţială a tratatelor UE.
Unele dintre propunerile incluse în raport sunt asemănătoare celor prezentate de Franţa şi Germania, care doresc măsuri mai radicale şi susţin că, în cazul în care nu toate cele 27 de membre ale UE sunt de acord cu respectivele măsuri, atunci ar trebui adoptat un nou tratat care să prevadă că regulile se aplică statelor din zona euro şi altor din ţări din UE ce doresc acest lucru. În cazul adoptării unui nou tratat, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy subliniază că acesta ar trebui să fie elaborat până în luna martie.
Propunerile franco-germane se bazează pe mai multe elemente-cheie:
- Amendamente constituţionale în toate statele din zona euro care să prevadă existenţa unui echilibru bugetar;
- Înăsprirea sancţiunilor din partea Comisiei Europene în cazul ţărilor care încalcă criteriile de deficit bugetar excesiv;
- Încercarea de creştere a capacităţii financiare a UE de a ajuta statele cu dificultăţi.
Herman Van Rompuy a inclus pe agenda Summitului UE şi dosarul extinderii spaţiului Schengen, dar este de aşteptat ca discuţiile dintre liderii europeni să fie monopolizate de chestiunile economice urgente.
În marja Consiliului European va fi semnat, vineri dimineaţă, Tratatul de aderare a Croaţiei la UE. Croaţia ar urma să devină al 28-lea stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene la 1 iulie 2013.
Știre preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu