marți, 6 decembrie 2011

Acord Sarkozy-Merkel: Franţa şi Germania cer sancţiuni imediate împotriva ţărilor cu deficit peste 3%

Schimbarea tratatului Uniunii Europene ar putea avea loc chiar şi numai pentru cele 17 ţări din zona euro, dacă va fi necesar, deşi este de preferat un tratat pentru toate cele 27 de state membre ale UE, a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy după întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel.

"Preferinţa noastră este pentru un tratat al tuturor celor 27 de state membre, astfel încât nimeni să nu se simtă exclus, dar suntem pregătiţi să mergem înainte cu un tratat pentru 17 ţări, la care ceilalţi să fie liberi să se alăture", a afirmat Sarkozy într-o conferinţă de presă comună cu Merkel, relatează Financial Times.

El a arătat totodată că Franţa şi Germania cer introducerea de sancţiuni automate împotriva ţărilor din Uniunea Europeană al căror deficit bugetar depăşeşte nivelul de 3% din PIB prevăzut în legislaţia comunitară.

"Vrem sancţiuni imediate în cazul nerespectării regulii deficitului bugetar de sub 3% din PIB", a spus preşedintele francez. El a precizat că sancţiunile vor putea fi blocate doar cu o majoritate de 85%.

Merkel a afirmat la rândul ei că europenii trebuie să recâştige încrederea pieţelor.

"Ne aflăm într-o situaţie dificilă şi trebuie să recâştigăm încrederea", a spus ea.

Franţa şi Germania vor organizarea lunară a câte unei reuniuni a şefilor de state şi de guverne din zona euro pe toată durata crizei, care să aibă o ordine de zi precisă, a mai spus Sarkozy.

Merkel a dat ca exemplu teme comune precum dreptul la muncă sau dezvoltarea infrastructurii.

Una dintre cele mai importante decizii este cea ca deţinătorii privaţi de obligaţiuni suverane să nu fie obligaţi să suporte o parte din pierderile generate de restructurarea datoriilor statelor, astfel încât contribuţia acestora la salvarea Greciei să fie un caz singular.

Merkel a arătat că este imperativ ca Europa să fie "un loc sigur pentru investiţii".

Cancelarul german şi-a atenuat cererea referitoare la implicarea Curţii Europene de Justiţie în cazul ţărilor care nu respectă regulile bugetare.

Potrivit compromisului, fiecare stat din zona euro trebuie să adopte în Constituţie o "regulă de aur" care să prevină deficitele bugetare persistente.

Aceste reguli urmează să fie armonizate într-un nou tratat.

Curte de Justiţie va stabili doar dacă "regulile de aur" din fiecare stat din zona euro respectă noul tratat şi nu va avea dreptul să anuleze bugetele naţionale, a explicat Merkel.

Cei doi lideri au decis şi devansarea lansării Mecanismului European de Stabilitate din 2013 în 2012.

Sarkozy a declarat totodată că euroobligaţiunile "nu vor fi în niciun caz o soluţie a crizei" şi că Franţa şi Germania sunt de acord în această privinţă.

"Germania şi Franţa sunt cu totul de acord că euroobligaţiunile nu sunt în niciun caz o soluţie pentru criză. Cum să îi convingem pe alţii să facă ceea ce facem noi, dacă mutualizăm datoriile acum? Nu are niciun sens", a spus liderul francez.

Editorul pentru Europa al Financial Times, Ben Hall, consideră că propunerile anunţate de Merkel şi Sarkozy sunt peste aşteptări, cei doi lideri prezentând un compromis pentru înăsprirea regulilor fiscale din zona euro.

Acordul franco-german este complet şi va fi trimis miercuri preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

Știre preluată de la: Mediafax

Niciun comentariu: