Comisia Europeană (CE) a lansat o strategie aplicabilă datelor deschise pentru Europa, care ar trebui să impulsioneze economia UE, aducând beneficii de 40 miliarde euro în fiecare an, prin utilizarea volumelor mari de informații colectate de numeroare autorități și servicii publice.
Strategia pentru creşterea performanţelor la nivelul întregii Uniuni Europene are o triplă dimensiune: în primul rând, Comisia va conduce prin puterea exemplului, deschizându-şi zăcămintele de informaţii către public prin intermediul unui nou portal de date cu acces gratuit. În al doilea rând, se vor stabili condiţii de piaţă echitabile pentru datele deschise, valabile pe întreg teritoriul UE. În cele din urmă, aceste măsuri noi sunt susţinute de cele 100 de milioane euro care se vor acorda în 2011-2013 pentru finanţarea cercetărilor menite a îmbunătăţi tehnologiile de prelucrare a datelor.
Comisia îşi va publica propriile date prin intermediul unui nou portal de date care face obiectul unui contract aprobat deja de Comisie. În prezent, acest portal este în versiunea beta (etapa de dezvoltare şi testare), lansarea fiind preconizată în primăvara anului 2012. În timp, portalul va servi drept punct unic de acces pentru reutilizarea datelor de la toate instituţiile, organismele şi agenţiile UE şi de la autorităţile naţionale.
Datele deschise sunt informaţii de interes general care pot fi folosite în mod liber, reutilizate şi redistribuite de către oricine – fie gratuit, fie contra unui cost marginal.
Propunerea de astăzi a Comisiei ar urma să funcţioneze cu respectarea deplină a normelor privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
Studiile realizate în numele Comisiei Europene arată faptul că industria şi cetăţenii încă se confruntă cu dificultăţi în a găsi şi reutiliza informaţiile din sectorul public. Cu alte cuvinte, acest sistem al datelor deschise este, în general, insuficient dezvoltat în Europa.
În sectorul important al informaţiilor geografice, aproape 80% dintre respondenţii la sondajele Comisiei susţin că nu li se permite să utilizeze pe deplin informaţiile deţinute de organismele publice. Printre motive se numără taxele mari, normele şi practicile de reutilizare a datelor prea puţin transparente, faptul că nu se ştie ce tip de date sunt deţinute şi de către cine şi contractele de licenţă exclusivă care pot conduce la subminarea concurenţei.
Sursa: Reprezentanța Comisiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu