Mii de persoane au participat duminică la manifestaţii convocate în 30 de oraşe din Spania, în semn de protest faţă de reforma Constituţiei, după ce principalele partide spaniole, PP şi PSOE, au fost de acord ca legea fundamentală să fie modificată cu introducerea unei limite de deficit şi pentru cheltuielile publice. Potrivit postului public de televiziune, protestul a fost organizat de Democracia Real Ya (democraţie reală, acum) şi mişcarea 15-M.
În Madrid, marşul s-a desfăşurat sub sloganul "Nu acestei reforme a Constituţiei. Niciun pas înapoi!", pe străzile centrale ale capitalei spaniole, care s-a încheiat cu o adunare în Puerta del Sol.
La Barcelona, manifestanţii au mers prin centrul oraşului, până la prefectură, iar pe durata marşului a fost citit un manifest. Protestatarii şi-au arătat criticile şi faţă de reformele de pe piaţa muncii, recent aprobate de executivul spaniol.
În alte oraşe, precum Valencia, Alicante, Zaragoza, Bilbao, San Sebastián, Sevilla, Málaga, Jerez, Jaén, A Coruńa, Vigo ori Tenerife, au avut loc proteste asemănătoare.
Manifestanţii, care consideră că reforma va afecta serviciile publice şi statul bunăstării, au cerut convocarea unui referendum pentru votarea modificării Constituţiei, iar pe reţelele sociale şi internet, aceştia au strâns 80.000 de semnături în favoarea acestei cerinţe.
Constituţia nu prevede convocarea unei consultări populare pentru reformarea articolului în cauză, cu numărul 135, pentru că nu afectează drepturile fundamentale. În schimb, un referendum poate fi convocat dacă îl cer 10% din deputaţi sau senatori.
În scurt timp încep formalităţile parlamentare pentru reformarea Constituţiei, astfel că aceasta ar putea fi aprobată de Congresul Deputaţilor chiar săptămâna aceasta. PSOE şi PP au decis stabilirea unei discipline pentru păstrarea echilibrului bugetar al administraţiei publice, la nivel central şi al comunităţilor autonome spaniole. Constituţia amendată nu va conţine o cifră exactă a deficitului maxim acceptat, iar limita, de 0,4% din PIB, pentru deficitul structural maxim, va fi cuprinsă într-o viitoare lege organică, care trebuie aprobată până la 30 iunie 2012
Ştire preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu