Până la expirarea termenului limită de 25 august, niciun stat membru al UE nu a contestat decizia Comisiei Europene de a autoriza Spania să restricţioneze temporar libera circulaţie a lucrătorilor români, din cauza situaţiei economice actuale a ţării, ceea ce înseamnă că decizia poate intra în vigoare.
Madridul, care şi-a deschis piaţa muncii pentru toţi cetăţenii UE la 1 ianuarie 2009, va putea să reintroducă restricţii pentru lucrătorii români până la 31 decembrie 2012, informează joi Europolitics.info.
"Ca regulă, sunt convins că restricţionarea liberei circulaţii a unor lucrători europeni nu este răspunsul la şomajul ridicat", a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de munca, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, atunci când această decizie a fost adoptată, la 11 august. "Cu toate acestea, Comisia înţelege de ce, în acest moment special - din cauza situaţiei dramatice a ocupării forţei de muncă şi a mediului financiar foarte complex - autorităţile spaniole doresc să facă un pas înapoi privind libera circulaţie deplină", a adăugat Andor, precizând că executivul UE îşi rezervă dreptul de a modifica sau revoca decizia sa, în orice moment, pe baza rapoartelor trimestriale pe care Madridul va trebui să le prezinte în 2012.
Spania se confruntă în prezent cu o redresare economica lentă (creşterea PIB-ului a fost de numai 0,3% în primul trimestru al anului 2011, comparativ cu trimestrul precedent; prin contrast, rata de creştere a PIB-ului în UE şi zona euro a fost de 0,8%). Spania are, de asemenea, o rată-record a şomajului în cadrul UE (21% în luna iunie, spre deosebire de o medie a UE de 9,4% şi 9,9% în zona euro), care-i afectează puternic pe românii ce trăiesc în Spania (30% dintre ei sunt şomeri). În acest climat dificil, Madridul a decis, pe 28 iulie, să invoce clauza de salvgardare inclusă în Tratatul de aderare al României, care îi permite să reintroducă restricţii privind libera circulaţie a lucrătorilor - pâna la 31 decembrie 2012 - în cazuri de tulburări severe ale pieţei muncii din Spania.
"Sperăm ca această iniţiativă să fie limitată în timp cât mai mult posibil şi că o atitudine generală pozitivă faţă de libera circulaţie în Europa va continua sa prevaleze", a avertizat comisarul pentru ocuparea forţei de muncă.
În prezent, lucrătorii români au acces deplin pe pieţele muncii din 15 state membre (Danemarca, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, Ungaria, Grecia, Republica Cehă, Portugalia şi Bulgaria).
"Continuu să încurajez Spania să-şi reformeze piaţa forţei de muncă şi să-şi amelioreze oportunităţile de angajare pentru tineri şi fac apel, de asemenea, la eforturi mai mari pentru a spori posibilităţile de angajare în România. Ambele ţări trebuie să utilizeze fondurile structurale ale UE mai bine, în scopul de a crea locuri de muncă într-un mod mai robust'', a ţinut să sublinieze comisarul László Andor.
Ştire preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu