În vederea îmbunătăţirii gradului de absorbţie a fondurilor europene care rămâne scăzut, cu excepţia programului operativ "transport", premierul Boiko Borisov a decis transferul din capitala Sofia în provincie a jumătate din funcţionarii europeni ai Bulgariei, adică 950. În acest moment, numai două programe operative au grupuri mobile de experţi.
Decizia i-a surprins pe cei afectaţi. Ca să îndulcească un pic exodul din capitală, Borisov a anunţat că toţi cei care acceptă să plece, vor primi substanţiale adaosuri la salarii. Se vorbeşte de suma de zece euro pe zi, ceea ce în condiţiile Bulgariei echivalează cu un salariu mediu.
De altfel, toţi funcţionarii din această categorie primesc din start salarii duble, la care se adaugă importante prime dacă realizează rezultate bune. Adaosurile sunt plătite din fondurile Uniunii.
Idea a fost lansată cu căteva luni în urmă de ministrul Tomislav Doncev, fostul primar al oraşului Gabrovo, acum responsabil pentru relaţiile cu Uniunea Europeană. Ea a devenit actuală după ce a fost îmbrăţişată de premier. Borisov a declarat că prin apropierea administraţiei de beneficiarii fondurilor, va creşte repede gradul de absorbţie.
Măsura a generat tensiuni, chiar dacă ministrul Doncev a anunţat că numărul celor dornici de a lucra la Varna, Burgas sau Plovdiv este mai mare de cel necesar. Nu mai sunt însă voluntari pentru posturile de la Vidin şi Ruse, zone cu şomaj mare şi nivel de trai scăzut. Lucrurile nu s-au schimbat nici după ce au fost promise locuinţe de serviciu cu chirie de stat minimă. În administraţia europeană locală, salariile încep de la 350 de euro şi ajung la 1500, egalându-l pe cel al premierului.
Reforma trebuie să demareze la anul, când în Bulgaria urmează a fi modificat modelul de guvernare a fondurilor europene. Se pregăteşte o nouă lege prin care va fi creată o singură agenţie de stat, subordonată prim ministrului, în locul celor şapte structuri operative existente acum în cadrul ministerelor. Acest model este aplicat cu succes în nouă ţări membre ale Uniunii, printre care Polonia, Ungaria şi republicile baltice.
Se urmăreşte scurtarea la maximum a drumului beneficiarilor până la banii europeni. Concomitent va demara reforma administrativă. Ministrul Doncev a promis ca funcţionarii europeni bulgari vor reveni la vocabularul bulgăresc, renunţănd la aşa-zisele "europenisme", de pildă "maping", folosit de Doncev în aceasta conferinţă de presă.
În perioada 2014-2020, Bulgaria aşteaptă să primească aproximativ nouă miliarde euro, finanţare europeană. Alocarea lor va depinde şi de realizarea unor reforme. Doncev a primit acordul Comisiei Europene pentru crearea unui grup de experţi din guvern, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care vor lucra la pregătirea proiectelor europene şi vor fi plătiţi din programele operative. În acest mod va putea creşte gradul de absorţie.
Ştire preluată de la: RFI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu