Guvernul francez a redus la jumătate lista meseriilor pentru care pot candida rezidenţii străini din afara Uniunii Europene ce pot imigra legal în Franţa pentru a ocupa locuri de muncă pentru care se găsesc greu candidaţi pe piaţa muncii clasică, relatează AFP.
Restricţiile vor afecta, însă, şi românii care vor să lucreze în Franţa, în condiţiile în care guvernul de la Paris nu a liberalizat complet piaţa muncii odată cu intrarea Romaniei în UE, iar angajările se fac doar pe meserii aflate pe listă. Această listă a fost redusă de la 30 la 14 familii de meserii, potrivit unei hotărâri a Ministerului Muncii şi Internelor, publicată vineri.Noua listă nu se referă la străinii care se află deja în Franţa, nici la cetăţenii ţărilor cu care Franţa a semnat acorduri de gestionare comună a fluxurilor de imigranţi, ca Tunisia sau Senegal.
Anual sunt acordate aproximativ 20.000 de vize de lucru, o mare parte fiind schimbări de statut pentru persoanele prezente deja pe teritoriul francez, cum ar fi studenţii.
În noua listă, meseriile din domeniul constructiilor şi lucrărilor publice şi din sectorul informatic vor dispărea.
Reducerea listei de meserii pentru străini se înscrie în cadrul unei politici generale a Guvernului de reducere a fluxului de imigranţi, considerată o miză electorala în apropierea alegerilor prezidenţiale prevăzute pentru primavara lui 2012.
Decizia Parisului va afecta şi lucrătorii romani, în condiţiile în care, deşi România este membru UE, Franţa nu a liberalizat total accesul lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii.
Până acum, românii care doreau să lucreze în Franţa erau obligaţi să obţină în prealabil o autorizaţie de muncă. Franţa a liberalizat accesul cetăţenilor statelor Uniunii Europene pe piaţa muncii, inclusiv în cazul României, doar pentru 150 de profesii şi meserii, în domenii precum construcţii, comerţ, agricultură, electricitate şi electronică, transporturi, logistica şi turism, industria uşoară, industria lemnului sau servicii casnice.
Spania a introdus recent restricţii pe piaţa muncii pentru lucrătorii români, după ce anterior le ridicase complet. Deşi a fost o decizie fără precedent în UE, Comisia Europeană a acceptat cererea Madridului, luând în cosiderare rata foarte ridicată a somajului şi problemele economice cu care se confruntă ţara din peninsulă.
Ştire preluată de la: incont.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu