În Franţa, primul ministru François Fillon a prezentat miercuri un plan de rigoare bugetară într-un context în care previziunile privind creşterea economică sunt mai puţin optimiste decît se aşteptau autorităţile de la Paris. Dreapta franceză refuză să recurgă la termenul de “austeritate” cînd vine vorba de politica sa economică.
Opoziţia consideră însă că austeritatea a devenit, în prezent, o realitate în Franţa, chiar dacă este deghizată sub forma unor planuri de economii drastice.
Premierul François Fillon a anunţat măsuri în acest sens în cadrul unei conferinţe de presă susţinută miercuri seară, iar mai tîrziu li s-a adresat francezilor prin intermediul televiziunii, dînd dovadă de talent pedagogic, pentru a-şi justifica şi explica acţiunea.
Pentru a rezuma, Franţa consideră acum că prima urgenţă în perioada imediat următoare este reducerea deficitului public. Acesta a fost anul trecut de 5,7 la sută din produsul intern brut, iar în urma măsurilor anunţate el ar putea scădea la 4,6 la sută în cursul anului viitor, urmînd ca în 2013 să ajungă la limita acceptabilă de Uniunea Europeană de 3 la sută din produsul intern brut.
În virtutea acestor ambiţii pentru 2012 sunt preconizate economii suplimentare de 11 miliarde de euro. Guvernul preconizează, printre altele, taxarea marilor averi, eliminarea unor "avantaje fiscale".
Toţi cei care câştigă peste 500 de mii de euro anual vor avea de plătit o taxă suplimentară de 3 la sută. Se estimează că această nouă taxă ar trebui să aducă la buget 200 de milioane de euro anul viitor.
"Trebuie să fim realişti", a spus François Fillon precizînd că anul acesta şi anul viitor creşterea economică nu va depăşi 1,75 la sută, fată de 2 sau chiar 2,25 la sută cît se spera.
Franţa face deci eforturi pentru a-şi reduce cheltuielile şi de a demonstra că gestiunea economiei sale merită nota maximă, trei de A, pe care i-au menţinut-o agenţiile de rating.
Una din măsurile supriză anunţate de premierul francez îi vizează pe fumători: două creşteri succesive de 6 la sută în 2011 pentru ţigări. O altă măsură surpriză: taxarea sucurilor pe bază de zahăr, decizie luată şi în cadrul luptei contra obezităţii. Producătorii s-au arătat deja deranjaţi de această decizie, considerând-o “inacceptabilă”.
Măsurile anti-deficit anunţate de Guvern vor trebui apoi adoptate de Parlamentul francez convocat pe 6 septembrie cînd va fi examinat şi noul plan european de ajutorare a Greciei.
Ştire preluată de la: RFI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu