Miniştrii de finanţe din Germania şi Franţa se vor întâlni marţi - la o săptămână după summitul de criză dintre Paris şi Berlin - pentru a-şi pune de acord propunerile destinate să întărească o Zonă euro care n-a ieşit încă din dificultate, de la taxa pe tranzacţii la ''regula de aur'' bugetară, relatează luni AFP.
Francezul François Baroin îl va primi pe omologul său german Wolfgang Schaeuble la ora locală 10,00 /8,00 GMT/ la Bercy /sediul Ministerului francez de Finanţe/ ''pentru a pune în practică deciziile ambiţioase luate'' pe 16 august de preşedintele Nicolas Sarkozy şi cancelarul Angela Merkel, a anunţat ministerul francez de resort, fără să precizeze dacă cei doi miniştri se vor adresa presei după întrevedere.
Dosarul cel mai urgent este taxa pe tranzacţiile financiare: cei doi miniştri urmează să-şi prezinte propunerea comună omologilor lor europeni la începutul lunii septembrie. Or, ''foaia de parcurs'' dată de Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy este vagă, deoarece ea nu precizează nici impozitul, nici baza de calcul, nici întinderea geografică a acestei viitoare ''taxe Tobin'' şi nici atât un calendar privind intrarea ei în vigoare.
În timp ce acest subiect este la ordinea zilei şi pentru G-20, a cărui preşedinţie este deţinută de Franţa până la începutul lunii noiembrie, dezbaterea privind alocarea acestor viitoare încasări nici n-a fost abordată: reducerea datoriei ? buget european ? ajutor pentru dezvoltarea ţărilor sărace ?
Wolfgang Schaeuble şi François Baroin trebuie, de asemenea, să se pună de acord în privinţa ''regulii de aur'' bugetare, o măsură destinată să favorizeze reinstaurarea echilibrului conturilor publice, pe care Parisul şi Berlinul vor ca cele 17 ţări membre ale Zonei euro s-o înscrie în Constituţia lor.
Dezbaterea este atât politică, cât şi tehnică: ''frânarea îndatorării'' în vigoare în Germania diferă de ''regula de aur'' în stil francez, care are puţine şanse să fie adoptată de Parlament din cauza refuzului opoziţiei de stânga, deoarece este nevoie de o majoritate de trei cincimi. Unele ţări, precum Portugalia, au exprimat deja rezerve.
Conţinutul viitoarei ''guvernări a Zonei euro'', dorită de cele două principale puteri europene, urmează să fie şi el definitivat, după ce absenţa detaliilor i-a lăsat nemulţumiţi pe investitori.
În fine, un subiect mai puţin urgent dar tot atât de spinos, miniştrii trebuie să lucreze la un viitor impozit pe societăţi comun în cele două ţări, în vederea formulării de propuneri la începutul lunii 2012.
Cei doi miniştri ar urma să profite de această întâlnire pentru a evalua ameninţările care planează asupra relansării mondiale, după ce creşterea economică s-a oprit brusc în primăvară în Franţa, ca şi în Germania.
Ştire preluată de la: Capital
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu