Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a respins categoric luni seară ideea plasării sub tutelă bugetară a Greciei de către Uniunea Europeană, aşa cum propune un document al Guvernului german care a provocat polemici.
"Nu se poate pune problema ca vreun stat să se afle sub tutelă", a declarat acesta pentru presă la finalul summitului european. Această măsură nu ar fi "deloc rezonabilă, democratică sau eficace", a adăugat el.
Liderul statului francez a asigurat că şi cancelarul german Angela Merkel a fost pe aceeaşi poziţie, Plasarea sub tutelă bugetară a Greciei "nu a fost o poziţie apărată de cancelar", a declarat acesta.
Propunerea controversată dezvăluită în cursul sfârşitului de săptămână vine din partea Ministerului german de Finanţe şi a fost prezentată pentru discuţii în cadrul unui forum a înalţilor funcţionari ai statelor zonei euro.
Această propunere cere ca un comisar european să fie desemnat special pentru a supraveghea politica guvernului grec cu drept de veto asupra deciziilor bugetare dacă acestea nu sunt conforme cu angajamentele ţării în faţa creditorilor. Documentul cere de asemenea ca statul să îşi aloce veniturile "înainte de toate" către plata datoriilor, în special către plata dobânzii împrumuturilor.
Documentul a fost primit cu indignare de Grecia şi alte state europene. Premierul Luxemburgului Jean-Claude Juncker a apreciat că este "inacceptabil". Cancelarul austriac Werner Faymann a numit-o o propunere "insultătoare". Numai Ţările de Jos şi Suedia au susţinut propunerea germană.
Sarkozy a declarat, de asemenea, că negocierile ce vizează reducerea datoriei greceşti avansează "în direcţia cea bună". "Avem speranţe bune" să obţinem un "acord definitiv în câteva zile", a continuat acesta.
El a precizat că negocierile vizează pe de o parte băncile private creditoare, dar şi "eventual alte instituţii europene".
De asemenea, preşedintele UE Herman Van Rompuy a anunţat că liderii europeni au cerut ca un acord global pentru salvarea Greciei să fie finalizat "până la sfârşitul săptămânii" şi să includă o reducere a creanţelor băncilor şi un nou program de împrumut.
"Facem apel la miniştrii de Finanţe (ai zonei euro) să ia toate măsurile necesare pentru a pune în aplicare" acordul cu băncile "şi pentru a adopta" noul program de împrumut de 130 miliarde de euro promis ţării "de acum până la sfârşitul săptămâniii".
Ştire preluată de la: Mediafax
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu