Programul UE Galileo pentru navigația prin satelit ar trebui să obțină fondurile adecvate, iar Programul european de monitorizare a Pământului (GMES) ar trebui inclus oficial în cadrul financiar multianual al UE, spune o propunere de rezoluție privind strategia spațială europeană întocmită de italianul Aldo Patriciello de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat). Rezoluția va fi prezentată în plen și votată joi.
Strategia spațială europeană dorește promovarea progresului tehnologic și științific și stimularea inovării și competitivității. „Industria spațială europeană are o cifră de afaceri de 5,4 miliarde de euro și angajează 31.000 de oameni cu studii de specialitate“, a arătat domnul Patriciello arătând că activitățile spațiale sunt „vitale pentru creșterea și dezvoltarea societății noastre“.
Prioritățile strategiei spațiale europene sunt Galileo, Programul european de monitorizare a Pământului, dar și protecția mediului înconjurător, securitatea, competitivitatea și explorarea spațiului.
Galileo va fi primul sistem de navigație prin satelit creat special pentru civili și va oferi o alternativă durabilă sistemului american. „Va permite Uniunii să rămână independentă într-un domeniu important din punct de vedere strategic“, a arătat domnul Patriciello, care se teme, însă, că dacă nu este finalizat la timp, Galileo își va pierde statutul de lider. Raportorul parlamentar cere Comisiei Europene să încheie cadrul legislativ și financiar al programului.
Programul european de monitorizare a Pământului (GMES) a fost inițiat pentru a ajuta la combaterea schimbărilor climatice, pentru a împiedica degradarea mediului și pentru a proteja civilii prin mecanismele de avertizare timpurie și gestionarea urgențelor.
Până în momentul de față, Programul european de monitorizare a Pământului a fost finanțat din bugetul UE, însă Comisia Europeană a spus că, după 2013, acesta va fi finanțat la nivel interguvernamental. Raportorul Patriciello se teme că acest lucru pune în pericol programul. „Sper că GMES va fi inclus, după finalizarea cadrului legislativ de către Comisie, în cadrul financiar multianual 2014-2020“, a spus raportorul, arătând că „lipsa unui plan financiar care să ofere sprijin economic ar putea însemna că investițiile făcute până acum rămân fără rezultat“.
Sursa: Parlamentul European
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu