Punerea integrală în aplicare a legislației UE în domeniul deșeurilor ar aduce economii de 72 de miliarde euro pe an, ar crește cifra de afaceri anuală a sectorului UE de gestionare și reciclare a deșeurilor cu 42 de miliarde euro și ar crea peste 400 000 de locuri de muncă până în 2020, conform unui studiu al Comisiei Europene (CE).
Studiul prezintă o analiză aprofundată a efectelor îmbunătățirii implementării și a punerii în aplicare și arată că beneficiile ar fi semnificative. Acesta s-a oprit asupra unui număr de studii de caz din Cipru, Germania, Irlanda, Italia și Olanda pentru a le demonstra statelor membre beneficiile economice, financiare și sociale.
Sectorul UE de gestionare și reciclare a deșeurilor este foarte dinamic, însă oferă încă oportunități economice cu un potențial uriaș de extindere. În 2008, cifra de afaceri de 145 de miliarde euro, înregistrată de acest sector, a reprezentat aproximativ 1 % din PIB-ul UE și 2 milioane de locuri de muncă. Respectarea politicii UE ar contribui la crearea unui sector cu 2,4 milioane de locuri de muncă și o cifră de afaceri anuală totală de 187 de miliarde.
Problema ține mai ales de faptul că prea multe prețuri nu reflectă adevăratul cost al eliminării produselor; dacă ar face-o, s-ar limita din start cantitatea de deșeuri. În plus, multe state membre nu au încă infrastructuri adecvate pentru colectarea selectivă, reciclarea și valorificarea deșeurilor. Absența unor mecanisme de control sistematic și de aplicare a legii, alături de inexistența unor date credibile privind gestionarea deșeurilor, constituie un obstacol suplimentar.
Concluziile studiului vor fi discutate și analizate de către Comisie. Acestea vor servi drept bază pentru dezvoltarea unor instrumente juridice și economice echilibrate, așa cum s-a sugerat în Foaia de parcurs către o Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și în Strategia tematică privind prevenirea generării de deșeuri. Aceste strategii încurajează stimulentele economice și juridice, precum taxele pentru depozitarea deșeurilor sau interdicțiile de depozitare a deșeurilor, extinzând sistemele de responsabilitate a producătorilor și introducând sistemele de plată în funcție de deșeurile generate („pay as you throw”).
Economia UE folosește 16 tone de materiale pe persoană pe an, dintre care 6 tone devin deșeuri, jumătate dintre acestea mergând la gropile de gunoi. Multe state membre se bazează în principal pe gropile de gunoi ca modalitate preferată de gestionare a deșeurilor. Această situație persistă în pofida legislației UE existente în domeniul deșeurilor și este nesustenabilă.
Sursa: Reprezentanța Comisiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu