Social-democratul german Martin Schulz a fost ales astăzi președinte al Parlamentului European - poziție pe care o va păstra până la alegerile europene din 2014. În discursul de acceptare a mandatului, domnul Schulz a amintit că în perioada crizei, „Europa postbelică se întemeiază pe ideea rezonabilă că interesele naţionale nu mai pot fi separate de cele ale vecinilor: Fie pierdem cu toţii – fie câştigăm cu toţii“.
„Europa traversează o perioadă tulbure. Pentru mulţi europeni acestea sunt timpuri grele“, a spus domnul Schulz, acceptând rezultatul votului și amintind că „în urma crizei economice, în numeroase ţări sărăcia a crescut, iar şomajul a luat proporţii dramatice“. Criza, însă, nu este doar una economică, a arătat dumnealui, ci una mult mai profundă, „o criză de încredere în sistemul politic şi în instituţiile sale”, care „ameninţă şi încrederea în proiectul european“.
„Pentru prima oară de la înfiinţarea sa, un eşec al Uniunii Europene pare a fi devenit un scenariu ce poate avea loc“, situație cauzată de lipsa legitimității parlamentare, deci democratice, a deciziilor luare la nivel european. „Preţul este însă plătit de UE în ansamblu: acesta este mediul propice pentru dezvoltarea resentimentelor antieuropene“, a arătat noul președinte.
Pentru domnul Schulz, numai o Uniune profund democratică poate oferi soluția: „Europa postbelică se întemeiază pe ideea rezonabilă că interesele naţionale nu mai pot fi separate de cele ale vecinilor: Fie pierdem cu toţii – fie câştigăm cu toţii“.
Vorbind despre acordul interguvernamental pentru consolidarea disciplinei bugetare în țările din zona euro, domnul Schulz a subliniat necesitatea scrutinului parlamentar ca o condiție prealabilă a legitimității democratice. „Rezultatele unei politici insuficient legitimată din punct de vedere parlamentar sunt considerate de cetăţeni drept ordine dictate de la Bruxelles. […] Însă Parlamentul European nu are de gând să rămână un simplu spectator!“, a spus domnul Schulz, declarând „luptă deschisă oricui crede că poate adăuga valoare Europei reducând rolul Parlamentului!“
„Nu voi fi un preşedinte comod“, a arătat domnul Schulz, ci „un preşedinte care vrea să dea totul, care doreşte să recâştige încrederea pierdută a populaţiei în procesul de unificare europeană şi care vrea să trezească din nou entuziasmul pentru Europa!”
Parlamentul European este „locul unde sunt reprezentate interesele populaţiei. Aici îşi desfăşoară activitatea reprezentanţii populaţiei europene. De aceea zic: cetăţenii care ne-au acordat încrederea lor prin alegeri directe aşteaptă de la noi să ne luptăm pentru drepturile lor“, a spus nou președinte, adăugând: „știu şi sunt mândru că toţi colegii din această Cameră se consideră drept apărători ai alegătorilor. Şi vă mulţumesc tuturor pentru aceasta“.
„Preiau cu modestie acest mandat, astăzi“, a spus domnul Schulz deputaţilor europeni. „Îmi doresc să exercit acest mandat astfel încât aceia care m-au ales astăzi să fie mândri de votul lor, iar cei care nu m-au ales să fie plăcut surprinşi“, a adăugat dumnealui.
Europarlamentarul Martin Schulz s-a născut în data de 20 decembrie 1955. Martin Schulz este membru al Parlamentului European începând din anul 1994.
Martin Schulz este un susținător al aderării României la Schengen.
La sfârșitul anului 2010, Martin Schulz declara că grupul socialiştilor susţine aderarea Bulgariei şi României la Schengen, atât timp cât cele două ţări sunt şi membre ale Uniunii Europene.
Sursa: Parlamentul European
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu