Reprezentantii Marii Britanii, Olandei si Suediei s-au abtinut in cursul zilei de marti 15 februarie sa acorde sprijinul pentru descarcarea bugetara a Comisiei eferente anului 2009, acuzand lipsa de transparenta asupra cheltuirii fondurilor europene. Diplomati ai celor trei state memebre au declarat ca au incercat sa preseze aripa executiva a UE (Comisia) in vederea luarii unor masuri pentru cresterea responsabilitatii privind cheltuirea bugetului anual european care se ridica la cca. 140 miliarde euro.
Intr-un mod unanim, reprezentantii celor trei tari membre au subliniat imposibilitatea propriilor organe de audit ale UE de a descarca printr-o opinie necalificata (neadnotata) exercitiile bugetare ale Comisiei in toti ultimii 16 ani. Ei au cerut tuturor statelor membre sa publice un rezumat anual al cheltuirii fondurilor europene. Din 27 de membri ai UE, numai 4 state (cei trei semantari plus Danemarca) fac un asemenea exercitiu anual.
Merita amintit ca este pentru prima data cand mai mult de o singura tara se abtine de la votarea descarcarii bugetare (abtinere care este tratata drept “nu”). Procesul de aprobare va include in urmatoarea etapa Parlamentul European, unde este de asteptat ca sa sporeasca presiunea pentru cresterea transparentei bugetare.
In acest context merita amintit ca eurodeputatul socialist Catalin Ivan declara in cursul zilei de 16 februarie 2011 ca “La Bruxelles, Romania este privita tot mai mult ca o amenintare la adresa Uniunii Europene, iar aceste semnale par sa vina din toate partile. Din cauza incompetentei, dar si a hotiilor actualilor guvernanti din state ca Romania, in ceea ce priveste gestionarea fondurilor europene, Comisia Europeana este amenintata ca nu va obtine descarcarea bugetara pe anul 2009”. Social-democratul a subliniat ca o posibila amanare a descarcarii bugetare ar echivala cu un vot de blam impotriva Comisiei Europene, un fapt fara precedent si care, intr-un scenariu extrem, ar putea duce chiar la „caderea” Comisiei. Catalin Ivan, care este si membru in Comisia de control Bugetar a Parlamentului European, a dat ca exemplu situatia grava a fondurilor europene necesare pentru POSDRU blocate de trei luni chiar de catre Ministerul Finantelor si a reamintit ca, potrivit Raportului pe anul 2009 al Comisiei Europene cu privire la protectia intereselor financiare ale UE si combaterea fraudei, in Romania si Bulgaria au avut loc 81% din totalul cazurilor de frauda cu fonduri de preaderare din 2009, acoperind o proportie de 93% din totalul sumei fraudate.
In alta ordine de idei, totusi, trebuie subliniat ca nu doar statele noi membre au probleme de gestiune a fondurilor europene. Astfel, indoielile asupra capacitatii autoritatilor competente britanice de a administra alocarea si platile fondurilor structurale au determinat Bruxelles-ul sa intrerupa la sfarsitul anului 2010 plati in valoare de 184 mil. Euro (intre lunile octombrie si decembrie). Au fost afectate toate cele 10 regiuni de dezvoltare ale Regatului Unit. Auditul Comisiei a ridicat semne de intrebare asupra modalitatii de selectie a proiectelor care urmau sa fie finantate din fonduri UE. In urma acestor controale au fost ridicate probleme asupra legalitatii si corectitudinii cheltuirii fondurilor europene. In prezent, platile au fost reluate cu avertismentul privind controale si mijloace de supervizare suplimentare, conform unui purtator de cuvant al comisarului european pentru lupta anti-frauda Algirdas Semeta. Totusi, documente ale Comisiei arata ca platile catre cele doua regiuni de dezvoltare scotiene raman suspendate si dupa 22 decembrie 2010.
Guvernul Marii Britanii a subliniat ca masura intreruperii platilor este o masura de mai mica anvergura decat alternativa suspendarii fondurilor, care ar fi putut fi uzitata de catre Comisie. Autoritatile scotiene au declarat ca se asteapta la reluarea platilor indata ce indeplinesc cerintele de informare si audit suplimentare.
Tot in acest context, se observa tendinta crescuta a Comisiei de a recurge la intreruperi ale platilor pe perioade de pana la 6 luni atunci cand apar suspiciuni asupra managementului la nivel national al fondurilor structurale. In asemenea situatie au mai fost Germania si Spania in primele luni ale anului 2010.
Tarile net contributoare la bugetul UE, printre care Marea Britanie, Suedia si Olanda , au cerut in mod repetat in contextul masurilor de austeritate ca si Comisia sa limiteze cheltuielile anuale. Aceasta sugestie este deosebit de relevanta in contextul in care in cateva luni va incepe derularea oficiala a negocierilor privind bugetul european pentru annii 2014-2020.
Nota: In elaborarea prezentului material au fost utilizate surse din
http://www.ft.com/cms/s/0/d0500b08-39f6-11e0-82aa-00144feabdc0.html#axzz1DvBSqjfs
http://www.ft.com/cms/s/0/2cd63ec2-3927-11e0-97ca-00144feabdc0.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu