Guvernele statelor din UE ar trebui să sprijine financiar băncile care nu vor trece testele de stres dacă acestea nu vor reuşi să atragă pe cont propriu suficient capital de la investitorii privaţi în termen de şase luni, potrivit unui document provizoriu al autorităţilor europene.
Propunerea este pregătită pentru a primi marţi aprobarea miniştrilor Finanţelor din Uniunea Europeană. Liderii G20 promiteau, după criza financiară din 2008-2009, că băncile nu vor mai fi salvate niciodată din banii contribuabililor.
Autoritatea Bancară Europeană va prezenta săptămâna viitoare rezultatele testelor de stres efectuate la cele mai mari 91 de bănci din UE, încercând să consolideze încrederea investitorilor în sistemul financiar european.
Examinările din acest an au fost promovate de UE drept mai riguroase decât cele de anul trecut, considerate prea indulgente de către investitori şi analişti. Oficialii europeni din domeniul finanţelor încearcă între timp să găsească soluţii pentru eventualele consecinţe ale rezultatelor testelor.
Documentul citat de Reuters notează că băncile care vor trece testele, însă la limită, vor fi puse sub atenta urmărire a autorităţilor pentru a semnala din timp eventuale probleme. Aceste instituţii de credit vor avea şase luni să-şi consolideze situaţia financiară până la niveluri acceptabile.
Astfel, planurile de majorare a capitalului ar trebui să plece de la atragerea de fonduri din sectorul privat sau prin reţinerea profitului, vânzări de active şi fuziuni cu alte companii, se arată în ciorna obţinută de Reuters.
Însă în cazul în care băncile nu vor reuşi să atragă capital de la investitorii privaţi, guvernele europene ar trebui să fie pregătite să intervină, continuă sursa citată. Dacă eforturile de a reabilita o bancă eşuează şi situaţia acesteia devine un risc sistemic, documentul recomandă "un proces ordonat de restructurare şi lichidare".
Ştire preluată de la: Mediafax
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu