Comisia Europeană a propus o nouă ordonanţă asiguratorie de indisponibilizare a conturilor bancare la nivel european pentru facilitarea recuperării creanţelor transfrontaliere, deopotrivă pentru cetăţeni şi întreprinderi.
Iniţiativa legislativă a CE vizează facilitarea acestor cereri transfrontaliere şi oferă creditorilor o mai mare siguranţă cu privire la recuperarea creanţelor lor, sporind astfel încrederea în tranzacţiile comerciale efectuate în cadrul pieţei unice a UE. Aceasta face parte din programul „Justiţie pentru creştere” al Comisiei, care are drept obiectiv să valorifice potenţialul spaţiului comun de justiţie al UE în favoarea comerţului şi a creşterii economice.Regulamentul va institui o nouă ordonanţă asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare, ce va permite creditorilor să blocheze suma datorată în contul bancar al debitorului. Această ordonanţă poate avea o importanţă crucială în cadrul procedurilor de recuperare a creanţelor, deoarece îi împiedică pe debitori să îşi retragă sau să îşi lichideze activele pe durata necesară obţinerii şi executării unei hotărâri cu privire la fondul cauzei respective. Acest instrument va creşte şansele de a recupera cu succes creanţele transfrontaliere.
Noua ordonanţă europeană va permite creditorilor să blocheze fondurile în conturi bancare în aceleaşi condiţii în toate statele membre UE. Un element important este acela că nu se vor efectua modificări ale sistemelor naţionale de indisponibilizare a fondurilor. Comisia adaugă doar o procedură europeană pe care creditorii pot opta să o utilizeze pentru recuperarea creanţelor în străinătate, din alte state membre ale UE. Noua procedură este o procedură interimară de protecţie. Pentru a intra efectiv în posesia banilor, creditorul va trebui să obţină o hotărâre finală în cauza respectivă, în conformitate cu legislaţia naţională sau utilizând una dintre procedurile europene simplificate, cum ar fi procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă.
Sursa: Reprezentanţa Comisiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu