Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a dezvoltat programe finanţate de la bugetul de stat ce par să se suprapună cu programele finanţate din fonduri europene, arată un raport al Băncii Mondiale obţinut de HotNews.ro. Ca urmare a acestei dublări, autorităţile locale vor cauta calea mai puţin costisitioare şi riguroasă de a realiza proiectele de infrastructură. Experţii spun că, având în vedere că autorităţile locale nu vor mai trebui să îndeplinească cerinţele prevăzute în Programul Operaţional Regional, tendinţa va fi de a dezvolta proiecte de o calitate inferioară.
Experţii instituţiei spun că programele finanţate din fonduri europene ar putea fi "înlocuite" de cele susţinute de la bugetul de stat, care nu sunt atât de riguroase şi transparente.
Banca Mondială atrage atenţia că programele finanţate din fonduri europene au un impact fiscal relativ scăzut asupra bugetului de stat, iar această suprapunere este extrem de ineficienta şi costisitoare având în vedere impactul crizei asupra resurselor bugetare.
Pentru a evita aceste lucruri, Banca Mondială recomandă Ministerului Dezvoltării să prioritizeze investiţiile cuprinse în Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, ce are o valoare de patru miliarde de euro, pentru a se evita suprapunerea cu programele finanţate din fonduri europene.
Raportul Băncii Mondiale prezintă şi cauzele principale ale absorbţiei scăzute a fondurilor europene derulate prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Experţii institutiei arată că deşi absorbţia fondurilor europene derulate prin acest minister este printre cele mai mari din România, este foarte mica în comparaţie cu alte state europene.
Ei consideră că birocraţia excesivă este unul dintre principalele obstacole din calea unei absorbţii mai mari. Această problemă este ridicată şi de aplicanţi, care reclamă şi timpul lung de evaluare a dosarelor. De asemenea, benficiarii recunosc că şi capacitatea limitată de a cofinanţa proiectele, precum şi lipsa de experienţă în pregatirea acestor proiecte (în special a secţiunilor financiare şi tehnice) reprezintă un impediment serios pentru accesarea fondurilor UE.
Ştire preluată de la: Hotnews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu