Uniunea Europeană trebuie să se ocupe de trei probleme legate de respectarea drepturilor fundamentale ale omului, respectiv marginalizarea rromilor, tratamentul injust aplicat solicitanţilor de azil şi ameninţările la adresa protecţiei datelor, potrivit recomandărilor Agenţiei pentru drepturi fundamentale.
Principalele valori pe care le prevede Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene sunt respectul pentru demnitatea umană, egalitate, solidaritate, democraţie şi statul de drept, iar Agenţia pentru drepturi fundamentalea analizat gradul de respectare a acestor valori, identificând aspecte pozitive şi negative în aceeaşi măsură.
Astfel, valurile de imigranţi ilegali care au sosit în unele ţări ale UE în 2010 au depăşit capacitatea de reacţie a acestora, ceea ce a dus la încălcarea drepturilor fundamentale a solicitanţilor de azil. Aplicarea unei abordări comune în domeniu ar veni în sprijinul ţărilor care se confruntă cel mai des cu fluxuri de imigranţi.
UE trebuie să accelereze măsurile de combatere a discriminării cetăţenilor rromi. Aceştia întâmpină, în continuare, obstacole în calea accesului la locuri de muncă, locuinţe decente, asistenţă medicală şi educaţie în condiţii de egalitate.
Totodată, mai multe state membre s-au opus directivei europene privind păstrarea datelor, care le solicită furnizorilor de internet şi servicii telefonice să colecteze anumite date privind comunicaţiile. În prezent, acest document este în curs de revizuire. Printre exemplele de încălcare a drepturilor fundamentale se mai numără accesul inegal al anumitor cetăţeni la sistemele juridice, discriminarea şi încălcarea, în unele ţări, a drepturilor copilului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu