Dupa ce pe 6 martie Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, a trimis in Libia o delegatie condusa de Agostino Miozzo cu scopul de a evalua situatia umanitara, eforturile de evacuare si a preciza de ce ar mai fi nevoie in materie de sprijin suplimentar, reactia de la Tripoli nu a intarzaiat sa apara.
Delegatia Uniunii Europene a fost bine primită mai mult, regimul Gaddafi a invitat Uniunea Europeana sa mai trimita echipe de monitori in Libia pentru a face evaluari si mai amanuntite. Libia a promis sprijin total in materie de logistica si securitate precizand totodata ca monitorii vor putea merge oriunde in tara.
Ambasasorii europeni, care au mai ramas la Tripoli (mentionam ca ambasadorii Frantei, Germaniei si ai Marii Britanii au parasit capitala Libiei), au primit bine oferta.
Totusi acest schimb de amabilitati la nivel diplomatic nu inseamna deloc o calmare a situatiei ci cel mult o incercare din partea regimului Gaddafi de a salva aparentele, sperand ca prin asta va reduce presiunea diplomatica internationala in favoarea inlaturarii regimului sau.
Evacuarea cetatenilor straini din Libia continua. In cazul Romaniei evacuarea a inceput de la sfarsitul lunii februarie bilantul actiunilor fiind facut de ministrul roman de externe Teodor Baconsky intr-o conferinta de presa in care a precizat ca in urma actiunilor coordonate de MAE si de bambasada Romaniei de la Tripoli au fost evacuati 735 de cetateni romani si a peste 100 de cetateni straini.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu