vineri, 21 ianuarie 2011

Directiva europeana privind tratamentul medical in strainatate

Pe 19 ianuarie 2011 Parlamentul European a adoptat o directiva potrivit careia pacientii europeni pot beneficia de tratament sau prescriptii medicale intr-o alta tara a Uniunii Europene, alta decat tara lor de origine, urmand ca decontarea cheltuielilor efectuate sa fie facuta ulterior in tara de origine. Se doreste ca de prevederile noii directive sa beneficieze indeosebi pacientii aflati pe liste lungi de asteptare pentru servicii medicale sau cei care nu pot gasi specialisti pentru afectiunile lor. In acest sens, Parlamentul European a inclus pevederi suplimentare de cooperare la nivel european in domeniul bolilor rare.

Noua directiva a fost intampinata nu numai de aprecieri ci si de critici. Politicienii de stanga ai Parlamentului European au criticat noua directiva, mentionand discriminarea persoanelor mai sarace, care nu isi permit sa plateasca pe loc costurile ingrijirii medicale si sa astepte apoi decontarea cheltuielor in tara de origine. Mai mult, in tarile in care costul serviciilor medicale este ridicat, e posibil ca firmele de asigurare sa redirectioneze pacientii spre tarile unde pot primi aceeasi ingrijire la un pret mai mic. O consecinta a acestei intiative legislative poate fi turismul medical. Pacientii europeni din tarile bogate vor calatori spre tarile mai sarace unde li se va acorda prioritate pentru servicii medicale in detrimentul pacientilor locali.

Pentru cetatenii europeni care vor necesita tratament de urgenta in timpul calatoriei intr-o tara a Uniunii Europene, Cardul European de Sanatate ramane valabil.

Noua directiva pentru care a fost nevoie de cativa ani de negocieri mai trebuie sa treaca de aprobarea formala din partea celor 27 de state ale Uniunii Europene. Se preconizeaza ca nu va intra in vigoare mai devreme de jumatatea lui 2013.

Niciun comentariu: