Programele de mobilitate a tinerilor din UE au nevoie de finanțare suplimentară, calificările trebuie recunoscute pe întreg teritoriul UE, cooperarea dintre mediul de afaceri și sistemul de învățământ trebuie încurajată și asigurarea unor servicii de îngrijire a copiilor și educația preșcolară ar trebui să fie universale, se menționează în două rezoluții ale Parlamentului votate joi, 12 mai 2011.
“Nici măcar într-o perioadă de criză economică, finanțarea tineretului și a educației nu ar trebui considerată un cost pentru perioada actuală, ci o investiție în viitorul Europei”, subliniază rezoluția elaborată de Milan Zver (PPE, SV).
Membrii PE salută "Tineretul în Mișcare" (TiM) ca inițiativă a Comisiei, și susțin obiectivul UE de a asigura completarea învățământului superior sau profesional în cazul a cel puțin 40% dintre tineri. Deputații europeni mai încurajează statele membre să investească cel puțin 2% din PIB în învățământul superior. Parlamentul solicită, de asemenea, un dialog mai puternic cu organizațiile de tineret și o participare sporită a tinerilor în luarea deciziilor.
Programele de mobilitate nu ar trebui limitate la studenți, ci ar trebui să fie disponibile și în cazul cursanților școlilor profesionale, al profesorilor și al persoanelor implicate în activitățile legate de tineret, susțin deputații europeni. În opinia Parlamentului, copiii ar trebui să învețe două limbi străine de la o vârstă fragedă, inclusiv cele ale statelor vecine. Membrii PE solicită, de asemenea, recunoașterea pe întreg teritoriul UE a calificărilor profesionale.
Membrii PE susțin o cooperare sporită între mediul de afaceri și sistemul de învățământ, pentru a alinia programele universitare la nevoile specifice ale pieței forței de muncă și pentru a moderniza învățământul profesional. Totuși, învățământul superior nu ar trebui doar să asigure angajarea pe piața muncii, dar și să "stimuleze creativitatea și inovarea în rândul tinerilor și să îi ajute să se dezvolte din punct de vedere intelectual și social", adaugă deputații.
Parlamentul solicită sprijin suplimentar pentru tinerii cu dizabilități, tinerii care au copii și cei care caută o „a doua șansă” pentru a-și continua educația. Inegalitățile de gen în alegerile privind locurile de muncă ar trebui combătute, adaugă Parlamentul, în speță prin încurajarea fetelor să se intereseze de la o vârstă fragedă pentru domeniile MIST (matematică, informatică, știință și tehnică) și a băieților pentru meseriile pedagogice, de îngrijire și sociale.